Тръмп иска решение за Косово до юни 2020-а

https://mreja.bg/novini/tramp-iska-reshenie-za-kosovo-do-yuni-2020-a/87604 Mreja.bg
Тръмп иска решение за Косово до юни 2020-а


САЩ очертаха нов срок за решаване на проблема за Косово и администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да приключи всичко до юни догодина и затова остро се противопоставя на бойкот на предстоящите избори /за какъвто се обявява опозиционният Съюз на Сърбия - бел. ред./, съобщава сръбският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

"Блиц" пише, че през следващите няколко месеца американците ще направят всичко да убедят сръбската опозиция да участва в изборите, които ще се състоят напролет догодина.

"Когато споразумението /с Косово/ бъде постигнато и влезе в парламента, за американците ще бъде важно в парламента да бъдат и представители на опозицията. Не е важно как ще гласуват, важно е да бъдат в залата и да гласуват", казва събеседник на "Блиц" от дипломатическите кръгове.

"Рано е да се говори какво ще бъде решението и какво е приемливо за САЩ. Първата крачка и първият успех ще бъде двете страни /Белград и Прищина/ да се върнат към диалога, защото без това не можем да направим нищо", казва източникът на "Блиц".

"Новости" на свой ред съобщава, че ръководството на управляващата Сръбска прогресивна партия е постигнало принципен договор за датата на предстоящите редовни парламентарни избори в Сърбия и изборите за парламент на Войводина за пролетта догодина - 22 или 29 март.

Окончателното решение партията ще вземе сред консултации с лидера си Александър Вучич, което ще стане най-вероятно в края на септември, когато ще се състои заседание на висшите партийни органи.

Ръководството на СПП трябва тогава да анализира детайлно ситуацията в страната и в региона и да определи състава на депутатската листа. По-вероятно е изборите да бъдат на 22 март, а не на 29-ти, пише вестникът.

Сръбският външен министър Ивица Дачич отхвърли критиките на Майкъл Карпентър, съветник на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който го обвини, че планира да се меси в американската вътрешна политика като обедини сръбските американци да гласуват за Тръмп през 2020 г.

"Когато евреите гласуват за Тръмп, това не е намеса, или когато албанците гласуват за семейство Клинтън или за сенатора Енгъл. Аз не говоря за Сърбия като държава, а за американските граждани от сръбски произход. В САЩ нещата функционират по този начин", заяви Дачич за "Политика".

"Сръбската диаспора в САЩ трябва да се организира, така че никой да не може да я пренебрегва, както правят сега демократите", заяви сръбският министър.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.