Това са условията, на които трябва да отговарят родителите на ученици, за да получат финансова помощ

https://mreja.bg/novini/tova-sa-usloviyata-na-koito-tryabva-da-otgovaryat-roditelite-na-uchenici-za-da-poluchat-finansova-pomosht/106373 Mreja.bg
Това са условията, на които трябва да отговарят родителите на ученици, за да получат финансова помощ


Родителите на ученици до 14 години ще имат право на финансова помощ при определени условия

Държавата отпуска още една финансова помощ заради коронакризата. От нея ще могат да се възползват около 30 000 семейства. За целта са предвидени 85 милиона. Право на помощ ще имат част от родителите в случай, че училищата или градините бъдат затворени заради пандемията от коронавирус.


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на депутатско питане за новата целева помощ, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на "Монитор". 


Помощта ще подкрепи семействата на около 40 000 деца до 14-годишна възраст, разяснява още Сачева.


Тя ще се отпуска по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. В случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск, семейството ще има право на тази помощ.


Право да я получат ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. В размер на 610 лева, колкотое минималната работна заплата до края на 2020 година, ще бъде помощта за едно дете.


За семейства с две и повече деца помощта ще е в размер на 915 лв. Тя ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения.


Семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата, също ще имат право на тази помощ.


Тя ще се полата и на семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради наложените мерки.


Има и изискване относно дохода за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация. Той следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. до края на тази година), пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.