Томислав Дончев разкри кой ще замести Бойко Борисов, ако подаде оставка

https://mreja.bg/novini/tomislav-donchev-razkri-koy-shte-zamesti-boyko-borisov-ako-podade-ostavka/106107 Mreja.bg
Томислав Дончев разкри кой ще замести Бойко Борисов, ако подаде оставка


Той подчерта, че ГЕРБ не се страхуват от служебен кабинет


Вицепремиерът Томислав Дончев разкри кой ще замести министър-председателя Бойко Борисов, ако подаде оставка.


 


„Има нужда от промени в Конституцията, които са в правомощията на Велико народно събрание. Преди не беше събрана достатъчна парламентарна подкрепа. Сега мисля, че шансовете тя да бъде събрана, са доста по-големи“.


Това заяви в телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев.


 


„Всеки, който твърди, че няма нужда от подобни промени, трябва да се аргументира защо. В демокрацията, в държавата най-важни са правилата. За първи път имаме ситуация, която дава шанс на подобно предложение. Нужна от рестарт има. Безспорен факт е, че демокрацията е в криза. Голяма част от българските граждани нямат доверие на държавните институции.


Една реорганизация на начина, по който функционира държавата, е шанс тя да започне да работи за тях”, посочи той.


 


„Предложенията ни са резултат от добрия ни слух”, каза още Дончев.


„Няколко седмици подготвяхме промените. Това не е импровизация, намислена в началото на седмицата. Преди около 5 години започнахме да работим по въпроса”, добави вицепремиерът.


 


„Нямаме нужда да печелим време. Оставането ни в Министерски съвет е вреда. За нас е най-изгодно да има избори веднага. Но нищо няма да се промени. Ще се сменят фигурите”, коментира още той.


 


„Вчера премиерът потвърди, че в момента се вземе решение за свикване на ВНС, той ще подаде оставка. Кой ще го замести, ще реши НС. Аз не бих го заместил. Аз съм политически обвързан. Това правителство не само трябва да организира изборите за ВНС, но и да управлява страната. Мое мнение е, че правителството трябва да бъде надпартийно”, каза още вицепремиерът.  


 


„Нямаме интерес да бавим процедурата. Би било чудесно да имаме решение за свикване на ВНС през ноември”, посочи Дончев.  


„Нямам проблем да водим диалог с протестиращите. Неведнъж съм проявявал политическото безумие да сляза при протестиращите. Да ни управляват независими граждани звучи много хубаво. Но той не носи отговорност към никого. Той си слага ръцете в джобовете и си заминава.


 


Да се сформира някаква политическа конструкция, която включва всички партии, практиката е показала, че когато всички са в управление – народът е в опозиция. Отнасям се с респект към хората по площадите. Това е енергия. Надявам се тя да получи и политическо представителство.


Много се надявам съвсем скоро да си върна всички граждански права и да мога и аз да протестирам”, каза още Томислав Дончев.


 


Той добави, че кабинетът в Министерски съвет е далеч по-некомфортно място, отколкото на площада. Дончев каза още, че кабинетът може да подаде оставка в началото на ноември, ако парламентът е достатъчно бърз.


„Моята прогноза е, че ни чака време на протести повече от година”, каза той. Вицепремиерът подчерта, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет.


„Последните 3 пъти, когато сме се явявали на избори, те са били организирани от служебни кабинети.  Надявам се изборите да бъдат по-рано от март”, каза още той.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.