Тол системата стартира в 05,00 часа на 1 март

https://mreja.bg/novini/tol-sistemata-startira-v-0500-chasa-na-1-mart/105097 Mreja.bg
Тол системата стартира в 05,00 часа на 1 март


Броени часове остават до стартирането на тол системата. Тя ще стане факт от 05.00 часа на 1 март. Пътните превозни средства над 3,5 т ще трябва да плащат тол такса за ползване на 3 115 км пътища на територията на страната ни. От пътната мрежа, която покрива тол системата, 803 км са автомагистрали и 2 312 км са първокласни пътища, съобщават от Агенция „Пътна инфрастуктура“.


Безплатни за тежкотоварните автомобили остават близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа.


На територията на област Смолян няма пътища, които да са част от тол системата.


До 1 март превозните средства над 3,5 тона се придвижваха с електронна винетка, която важеше за цялата републиканска пътна мрежа.


Пренастройването на новата система ще се извърши до 05.00 часа, но този процес няма да възпрепятства пътуването на тежкотоварните превозни средства. Тяхното придвижване ще бъде безпроблемно по участъците с тол. Таксите за изминаване на 1 км  са в зависимост от масата на пътното превозно средство, от неговия екологичен клас, както и категорията на пътя. Камионите от 3,5 т до 12 т ще заплащат ежду 3 ст. и 7 ст. на километър. За автобусите автобусите таксата ще е от 1 ст. до 4 ст. на километър.

За превозните средства над 3,5 т, които използват алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.


Таксуването ще става чрез маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер, пише БЛИЦ.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.