Тежко заболяване погуби невръстно момиче (На 8 малката Анна изглеждаше като старица)

https://mreja.bg/novini/tezhko-zabolyavane-pogubi-nevrastno-momiche-na-8-malkata-anna-izglezhdashe-kato-starica/104994 Mreja.bg
Тежко заболяване погуби невръстно момиче (На 8 малката Анна изглеждаше като старица)


8-годишно момиченце от Украйна почина от рядка болест, от която страдат едва 160 души по целия свят. Анна Сакидон е страдала от прогерия – генетично заболяване, при което се наблюдават симптоми, наподобяващи стареене, в много ранна възраст.


Родените с прогерия обикновено доживяват до средата на пубертета си или до началото на 20-те си години, но Анна не успява, с което се превръща в най-младия пациент, починал от заболяването.


Малката Анна е имала рожден ден през януари, а за възрастта си е тежала едва 7,7 кг. Неспособността за качване на тегло е един от симптомите на прогерията. Заболяването се отличава още с петна по кожата, загуба на окосмяване и лицеви малформации.

Медиците, лекували  8-годишното момиченце, са на мнение, че въпреки крехката си възраст – биологически тя е била като 80-годишна старица. Именно преждевременното остаряване на органите на детето са довели до неговата смърт. При болните от прогерия една година се равнява на 10, предават от Блиц.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.