Тежък хепатит при деца засегна цели 11 държави!

https://mreja.bg/novini/tezhak-hepatit-pri-deca-zasegna-celi-11-darzhavi/109406 Mreja.bg
Тежък хепатит при деца засегна цели 11 държави!


Мистериозен хепатит тормози детското население в много страни!


Тежък и много странен хепатит се появи в 11 държави. Той засяга деца на възраст от 1 месец до 16 години, като най-много от засегнатите са под 10-годишна възраст, голям е броят и на тези под 5 г.


Най-засегната е Великобритания. Там са регистрирани цели 114 случая. Някои от децата са били в толкова тежко състояние, че се е наложила трансплантация на черен дроб.


На второ място по регистрирани случаи е Испания, която има 13 болни от хепатит деца. Израел е с 12, а САЩ с 9. Останалите страни с такива случаи са Италия, Дания, Ирландия, Норвегия, Холандия, Франция, Белгия и Румъния.


Общият брой на болните деца от въпросния тежък хепатит до момента е 169. Това е тревожна статистика, тъй като няма особени причини за всичко това.


До момента е установено, че ваксинацията срещу COVID-19 няма общо със случаите. При по-малките пациенти пандемията може би има връзка, понеже носенето на маска в продължение на 2 години не им е позволило да изградят добра имунна система.


Лекарите считат, че този хепатит е вследствие на прекаран аденовирус. При някои деца може да е смесица между аденовирус и коронавирус. При 75% от заразените деца във Великобритания е открит именно аденовирус.


Симптомите са предимно диария, жълтеница, повръщане и болки в коремната област. От СЗО съветват дори само при един от тези симптоми веднага да се потърси лекарска помощ.

Източник: https:bg-voice.com


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.