Тази вест зарадва българите, които работят

https://mreja.bg/novini/tazi-vest-zaradva-balgarite-koito-rabotyat/105951 Mreja.bg
Тази вест зарадва българите, които работят


Българите, които работят, определено имат повод за радост след тази новина

Всеки работещ българин досега имаше право на платен отпуск след 8 месеца трудов стаж в съответната фирма. Но след промените в Кодекса на труда, служителите вече ще имат право на отпуск след придобиване на 4-месечен стаж.


Предложението е на социалното министерство. За промяната в Кодекса на труда вече е постигнато съгласие между синдикатите и работодателите. Това съобщи редседателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседание на Тристранката, пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Труд.


Постигнато е съгласие и по още един въпрос - колективният трудов договор да може да става валиден след съгласие на всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.


Първоначалното предложение беше той да се разпростира при съгласи е на две организации. Велев уточни, че такъв вариант би довел до сключване на картелни споразумения.


Против предложенията за промени в Кодекса на труда, касаещи извънредния труд се обявиха синдикати и работодатели.


От социалното ведомство предлагат да се позволи до 300 часа извънреден труд на годишна база, но само при договорка на браншово и отраслово ниво.


При положение, че това не е залегнало в колективния трудов договор, извънредният труд не трябва да надхвърля 150 часа годишно.


Велев заяви, че работодателите са на мнение, че договарянето на извънредния труд трябва да става на ниво предприятие, а не да се определя от чиновници от жълтите павета, пише БЛИЦ.0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.