Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

https://mreja.bg/novini/taro-kono-balgariya-e-silen-lider-v-usiliyata-za-prosperitet-na-balkanite/88110 Mreja.bg
Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите


В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония

- Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България?

- За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските отношения, които отбелязваме тази година: 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения, както и 60 години от възстановяването им. През март 2019 г. българският министър на външните работи г-жа Захариева посети Япония и се радвам, че успяхме да реализираме взаимни посещения през тази изключителна година.

Основната цел на настоящото ми посещение е по-нататъшното задълбочаване на двустранните японско-български връзки, на които бе даден тласък чрез посещението на премиера Шиндзо Абе в България през януари 2018 г. Като държава-членка на ЕС, и страна, споделяща фундаментални ценности с нас, включително върховенството на закона, България е важен наш партньор. В рамките на днешна Европа, която е изправена пред различни предизвикателства, отношенията с вашата страна, активно работеща за стабилността на Балканите, стават все по-значими за Япония.

- Как оценявате икономическите ни връзки?

- Бих желал да положа особени усилия за укрепването на икономическите ни отношения. Убеден съм, че Споразумението за икономическо партньорство между Япония и ЕС, което влезе в сила през февруари 2019 г.,

ще бъде

двигател за

разширяването

на търговията

и ръста на

инвестициите

между нашите

две страни

През последните години световните компании устойчиво разширяват присъствието си в България; освен това ми е известно, че страната ви разполага с висококвалифицирани човешки ресурси в сферата на информационните технологии. Ако по успешен начин постигнем съответствие между този потенциал на българската икономика и нуждите на японските компании, бизнес връзките между двете ни страни ще се активизират и ще можем да изградим взаимноизгодни икономически отношения.

Но също така бихме желали още повече да надградим културния и човешкия обмен между Япония и България, които са фактор, спомогнал за изграждането на взаимното ни доверие. Надявам се на висока посещаемост на Дните на японската култура, които се организират всяка есен в България и чието 30-о издание ще се проведе тази година. Също така очаквам много българи да посетят Япония по случай олимпийските и параолимпийските игри в Токио догодина. Пожелавам големи успехи на българския отбор на олимпийските игри.

- Да поговорим за значението на това посещение от външнополитическа гледна точка. Какви теми ще засегнете в разговорите си с министър Захариева?

- Втората основна цел на това посещение е да препотвърди сътрудничеството между Япония и България по регионалните и международните въпроси. По отношение на севернокорейския въпрос е важно

международната

общност да

работи като едно

цяло в подкрепа

на преговорния

процес между

САЩ и Северна

Корея,

както и в пълна степен да се прилагат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, с цел пълен, подлежащ на проверка и необратим отказ на Северна Корея от всички оръжия за масово унищожение и от балистичните ракети с всякакъв обсег, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност.

Смятам също така, че е важно да се гарантира, че океаните и моретата са отворено и свободно пространство, чрез отстояването и укрепването на принципите за върховенството на закона, свободата на корабоплаването и мирното разрешаване на споровете във всички морета и океани навсякъде по света, включително в Южнокитайско море и в Черно море. Бих желал отново да потвърдя с българския външен министър г-жа Захариева, която по образование е юрист, че ще обменяме мнения и ще си сътрудничим и по тези въпроси.

- След посещението на премиера Абе в Източна Европа миналата година Япония развива т. нар. Инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. От друга страна, България ще бъде съпредседател на Берлинския процес през 2020 г. Какви перспективи отваря това - смятате ли, че сътрудничеството между Япония и България в региона на Западните Балкани ще придобие още по-голямо значение?

- Япония подкрепя единството на Европа - партньор, с който споделяме фундаментални ценности. Ние сме последователен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани. За да могат Западните Балкани, като неразделна част от Европа, да постигнат стабилност и развитие, е необходимо в процеса на присъединяване към ЕС самите държави от региона да проведат социални и икономически реформи. В рамките на “Инициативата за сътрудничество със Западните Балкани”, обявена от премиера Абе, Япония подкрепя реформите на национално ниво в държавите от Западните Балкани, а също така и междудържавното сътрудничество в региона по начин, който допълва усилията на ЕС. По-конкретно, освен че се стремим да укрепим политическия диалог със страните от Западните Балкани, също така работим за насърчаване на регионалното сътрудничество, в партньорство с институциите, създадени в рамките на Берлинския процес, както и с трети страни от ЕС.

По-специално, по отношение на процеса на интегриране на Западните Балкани в ЕС Япония отдава голямо значение на сътрудничеството с България, която е поела ръководна роля по този въпрос в рамките на ЕС. През февруари 2019 г. японската страна проведе семинар за Западните Балкани в София на тема управление на риска от бедствия. Това бе съвместна инициатива, осъществена в сътрудничество с българското правителство. Наводненията, които бяха основен предмет на обсъждане по време на семинара, са често срещан проблем в Западните Балкани, а в тази област Япония разполага с богата експертиза. Известно ми е, че участващите страни са оценили високо това събитие. В допълнение от следващия месец планираме провеждане на курс по управление на качеството и конкурентоспособност за мениджъри на малки и средни предприятия и професионалисти. Това е проект, осъществяван съвместно от Япония и България в университета “Св. Кирил и Методий” в Скопие, Северна Македония. В обучението, което е предназначено за участници от Северна Македония, ще се включат японски лектори заедно с български лектори, които в миналото са участвали в подобни проекти на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA), реализирани в България. След началото на българския преход към демокрация и пазарна икономика, Япония подкрепяше развитието на страната чрез икономическо сътрудничество. Днес България вече е страна-донор на подобна помощ. Радвам се, че по този начин Япония и България успяха да изградят още по-значими отношения на сътрудничество в рамките на международната общност. Очакваме, както и досега, България да се прояви като силен лидер в усилията да се осигури мирът и просперитетът на Балканския регион, а също и Берлинският процес да направи успешни крачки напред догодина.

CV

l Роден на 10 януари 1963 г. в Хирацука, Япония

l Завършил е университета Джорджтаун в САЩ през 1985 г.

l Работи за различни големия японски компании

l Започва политическата си кариера на 33 г., когато е избран за депутат в японския парламент от Либерално-демократическата партия през 1996 г.

l Назначен за министър на външните работи в кабинета на премиера Шиндзо Абе през август 2017 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.