СЗО посочи кои са най-големите митове за коронавируса

https://mreja.bg/novini/szo-posochi-koi-sa-nay-golemite-mitove-za-koronavirusa/105271 Mreja.bg
СЗО посочи кои са най-големите митове за коронавируса


Сред потока от информация за COVID-19 вече се питаме кое е лъжа и кое измислица. Експертите от Световната здравна организация „разбиха“ митове за заразата, които се носят в медийното пространство.


Един от тях е свързан с твърдението, че излагането на слънце помага за избягване на заразяване с коронавирус. СЗО опровергава тази информацията и подкрепя тезата си с пример от редица държави с горещо време и голям брой болни хора.


Това важи и за горещата вана или душ като средство за предотвратяване на заразата. Експертите от СЗО припомнят, че честото миене на ръцете и избягване на докосването на лицето, са най-сигурните методи за ограничаване на риска от зараза. Те определят като мит и техниката със задържане на въздуха, която според информация в интернет, помага да разберем дали сме заразени. 


Експертите припомнят, че това може да се установи единствено чрез съответните изследвания. Те са на същото мнение и по отношение на ваксините и антибиотиците като превантивни мерки срещу коронавируса. От СЗО припомнят, че все още не е създадена ваксина срещу коронавируса. Организацията отхвърля и твърдението, че ковид-19 се предава чрез ухапване от комари. 


Експертите не препоръчват консумацията на алкохол с цел предпазване от зараза и подчертават, че този метод е по-скоро с обратен ефект. Те не приемат и твърдението, че чесънът предпазва от коронавирус, заявявайки че липсват достатъчно научни данни за това, пише Здраве.то. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.