Свидетел с разтърсващ разказ за последните минути живот на Атанас Скатов

https://mreja.bg/novini/svidetel-s-raztarsvasht-razkaz-za-poslednite-minuti-zhivot-na-atanas-skatov/107120 Mreja.bg
Свидетел с разтърсващ разказ за последните минути живот на Атанас Скатов


Българинът имал лошо предчувствие


Алпинистът Антонио Сикарис направи разтърсващ разказ за последните минути преди фаталния инцидент, отнел живота на Атанас Скатов.


 


Пред него българският катерач е споделил, че има лошо предчувствие за изкачването.


„Чувствам се много зле заради Атанас! Той беше мой приятел и много добър човек. Скатов беше много силен, тръгна от Базовия лагер към Лагер 2 директно. Каза ми, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Аз го успокоих и му казах, че е много силен“, призна Сикарис пред „Нова Телевизия“.


 


„На 4 февруари тръгнахме към Лагер 3, той беше вече там със своя шерп. Нямаше много палатки. Вечерта температурите бяха -40 градуса, а всички бяхме навън и се чудихме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората вътре ми казаха, че няма място. Мислех, че ще умра и се молех.“


 


 „Говорих с него на следващата сутрин. Скатов ми каза, че ще слиза с шерпа си. Още в началото след лагера има наклон с много градуси. Той слизаше без пикели. Явно реши, че е достатъчно техничен, въпреки че беше хлъзгаво“, допълни катерачът.


 


„През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж повече не виждах Атанас, а шерпът дойде при мен и каза: „Антонио, Атанас падна, приключи. Загубихме го. Край!“


 


„Проблемът бяха въжетата и зимата. Представяте ли си колко слаб се чувстваш при -40 градуса – изтощен си от студа, от височината. Ако бях тръгнал нагоре с останалите, дори и за малко, сигурно сега и аз щях да съм мъртъв. В последната секунда си промених мнението и сега съм жив. Това е животът, да си знаеш границата между живота и смъртта“, завърши Антонио Сикарис.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.