Страшно: Нов бум на коронавируса у нас! (подробности)

https://mreja.bg/novini/strashno-nov-bum-na-koronavirusa-u-nas-podrobnosti/105491 Mreja.bg
Страшно: Нов бум на коронавируса у нас! (подробности)


Само за денонощие броят на новозаразените с Ковид-19 у нас скочи двойно!

Стряскащ удвоен брой на заразените с Ковид-19 отчете днешният ден 13 май. Сутринта към 8 часа са установени цели 65 новозаразени, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов. С тях общият брой на заразените достига 2069.


 


За сравнение припомняме, че заразените у нас към 17 часа вчера, 12 май бяха 2023. 

Общо изследваните проби за денонощието са 1387, с което стават 60 100 общо. Актимните области в страната са 12.


 


От новите случаи 24 са в София, от които 4 в болница и 20 амбулаторни, Благоевград - 8, Видин - 6 , Ямбол - 6, Плевен - 4, Сливен - 4, Пазарджик - 3, Перник - 3, Пловдив – 2, Разград - 3, Кюстендил - 1 и Русе - 1.


 


9 са новите случаи на заразени деца до 17 години, 6 от които са от София, в Разград са 2, а Видин 1.


 


Доц. Димо Димов разкри, че при новозаразените се запазва огнищният характер на разпространение на Ковид-19 в страната с ясно изразени епидемиологични връзки.


Това благоприятства бързо проследяване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или домашни условия.


 


Имаме 7 нови случая на заразени медицински лица. Това са 3-ма лекари, три медицински сестри и един санитар. Те са от Пазарджик - 3, Плевен - 2, Пловдив - 1, Сливен - 1.


 


3 са новите случая на починали. Така общо починалите лица с установен коронавирус стават 96. В Пазарджик е починал 43-годишен мъж с ДИК синдром и диабет. В МБАЛ - Враца е починала 83-годишна жена от Дома за стари хора в село Гара Орешец, която е била със злокачествено заболяване и инсулт.


 


Мъж на 80 години от УМБАЛСМ „Пирогов“ с артериална хипертония и туморно заболяване на пикочния мехур.


 


Доц. Димо Димов не пропусна да уточни, че краят на извънредното положение и отпускането на мерките по никакъв начин не бива да влияе на указанията и препоръките за опазване на здравето ни.


 


Задължително е да носим маски на закрито, да спазваме изрядна хигиена и да не забравяме социалната дистанция от останалите.

Източник: Блиц


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.