Страхотия! Задълбочава се лекарствената криза у нас

https://mreja.bg/novini/strahotiya-zadalbochava-se-lekarstvenata-kriza-u-nas/55908 Mreja.bg
Страхотия! Задълбочава се лекарствената криза у нас

Лекарствената криза у нас става все по-сериозна с всеки изминал ден.


От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че на територията на страната е преустановена продажбата на два медикамента, служещи за лечение на свръхактивност на щитовидната жлеза. Проблемът бе потвърден и от председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.


Дефицитът на основния медикамент е отскоро, но най-страшното е, че неговият заместител също е изчезнал от пазара, при това доста по-рано. Костов коментира, че пациентите, използващи тези медикаменти изпадат в доста трудна ситуация, тъй като няма с какво да ги заместят.


Продажбата на основния медикамент е преустановена в периода 22.08-27.09.2022 г. поради производствени причини. По-късно обаче притежателят на разрешението за употреба "Майлан" ЕООД е уведомил Изпълнителната агенция по лекарствата, че този срок се удължава до 17 октомври. Както вече стана ясно временно преустановена е и продажбата на продукта, който може да замести основния. То важи за периода от 23.09 до 20.10.2022 г.


Поради факта, че на родния пазар няма други подобни лекарствени продукти, съдържащи активното вещество Thiamazole, фармацевтите препоръчват на пациентите да се обърнат към своите лекуващи лекари, за да назначат нова терапия.


От Българското дружество по ендокринология обаче разкриват, че не съществува друг медикамент на нашия пазар с това активно вещество, което на практика означава, че пациентите остават без лечение, което може да влоши чувствително състоянието им.

Източник: dir.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.