Страхотия! COVID-19 може да се превърне в причина за…

https://mreja.bg/novini/strahotiya-covid-19-mozhe-da-se-prevarne-v-prichina-za/106013 Mreja.bg
Страхотия! COVID-19 може да се превърне в причина за…


Малко вероятно е светът да успее да изкорени коронавируса


Специалисти се опасяват, че COVID-19 може да се превърне в причина за Края на света.


 


Много малко вероятно е светът да успее да изкорени COVID-19 при настоящите обстоятелства. Това тревожно предупреждение отправиха от Световната здравна организация.

„В настоящата ситуация е много малко вероятно да премахнем или елиминираме този вирус. Видяхме държави, които успяха да стигнат до нула или почти нула новозаразени с COVID-19, да внасят вируса отвън, така че винаги съществува риск“, каза д-р Майк Райън от организацията.

Д-р Райън посочи, че организацията се притеснява от големи клъстери на случаи с коронавирус, които биха могли да възникнат във връзка със супер разпространяващи се събития, в които се събират големи тълпи.
Той направи и сравнението с горските пожари, които са лесни да се видят, но са много трудни за гасене.

Междувременно преди дни Световната здравна организация актуализира позицията си за това как се предава новият коронавирус между хората. В нея новото е, че заразни може да са микроскопични капчици, които се отделят при дейности като медицински манипулации, хорово пеене, учестено дишане при занимания на групи във фитнес зали или от разговори в ресторант.

Това е пренасяне с т. нар. аерозоли, за което предупредиха преди дни близо 240 учени от 32 държави. Досега СЗО приемаше позицията от 29 март – че заразни могат да са по-едри капки, отделяни при кихане, кашлица или говорене. Но те са по-тежки и падат бързо, поради което е необходима дистанция между хората и поддържане на чистота на повърхности, на които би могло да паднат тези капки.

Аерозолите са способни да се задържат по-дълго във въздуха, да изминават по-голямо разстояние и така да увеличават времето и пространството на заразната зона.
 Известно е, че рискът е особено висок в затворени помещения с лошо проветряване. Но не е ясно каква трябва да е концентрацията на заразни аерозоли, за да са опасни за вдишване.

Източник: https:retro.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.