Стефан Банков с подробности за арестуваните полицаи и митничари!

https://mreja.bg/novini/stefan-bankov-s-podrobnosti-za-arestuvanite-policai-i-mitnichari/104989 Mreja.bg
Стефан Банков с подробности за арестуваните полицаи и митничари!


Директорът на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков направи нови големи разкрития за заловените полицаи. Той не скри огромното си разочарование от факта, че служители от системата на МВР са преминали към тъмната страна!


Ето какво още каза директорът на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков в интервю за в. „Телеграф“:


– Г-н Банков, арестувахте зам.-шефа на 3-то РПУ и още един служител от СДВР. За какво престъпление?


– Да, потвърждавам, че става въпрос за тези служители. Заместник-шефът на 3-то РПУ и началник-група в СДВР са арестувани за тежко криминално престъпление. Лицата са задържани първоначално за 24 часа по Закона за МВР.


– Колко тежко е престъплението им?


– Много тежко, недопустимо за служители на МВР. Те са ощетили възрастна жена със значителна сума пари – над 10 000 лв.


– Във вторник задържахте полицай от Радомир, който ограби 3000 лв. от казино със служебния си пистолет. Какъв е бил мотивът му?
– Служителят направи пълни самопризнания пред нас. Безспорно не даде адекватно обяснение какъв е мотивът, но наблюдавайки него и семейството му, правим извода, че затрудненото му финансово състояние най-вероятно е довело до това негово решение. Знаете, че баща му е починал, той се е грижел за семейството си, но адекватност в действията му не намирам и той няма оправдание на постъпката си.


Все пак е пазител на реда и закона. За времето, от което съм директор, това е най-тежкото ми интервю, защото служителят, който е призван да противодейства на такъв тип престъпност, я е извършил, и то със служебното си оръжие. Заплашил е жена, камерите ни помогнаха изцяло, намерихме дрехите му, маската. Явно е обмислял престъплението. Сигурно е бил превъзбуден от „Оскар“-ите, за да направи такава асоциация с маската.


– Той беше ли изненадан по време на ареста?


– Не, беше хладнокръвен, много умен, ерудиран, с добри социални навици, отличник. Показателите му са най-добрите, перфектен е бил в изпълнение на служебните си задължения. Но пак искам да подчертая, че ми е много трудно да говоря, защото не мога да си обясня мотива на един млад човек в началото на кариерата си, който е извършил това.


Посланието към служителите е, че ги наблюдаваме и най-вече си сътрудничим с областните дирекции, с гражданското общество и се отваряме към хората. МВР има денонощна линия, звънят хора, подават сигнали, доверието към министерството чрез нашата дирекция се възвръща неимоверно и темповете растат.


– Вие ръководехте и акцията по залавянето на полицаите, които работеха за наркоиграч, пренасяха дрога с патрулката. Какво се случва с тях сега?


– В следствения арест са. При тях обезпокоителното е, че като служители с патрулния автомобил са пренасяли наркотици, което е недопустимо и МВР именно затова огласи тези факти. Те разчистваха терена, принуждаваха хора да работят за групата. Наистина ми е неприятно да го коментирам, защото това са хората, които са най-близко до обществото, онези, които всички виждат с униформата на улицата. Това е лицето на българската полиция.


– Другото лице е на границата безспорно, с което искам да ви върна към акцията на Калотина. Знаете ли, че шофьори споделят, че още на другия ден след операцията пак са им искали рушвети. Това вярно ли е?


– Да, но митническите инспектори. Граничните полицаи си взеха поука от нас, но митническите инспектори явно не са. Всичко сме докладвали на прокуратурата. Тоест практиката продължава.


– Това не е ли суперскандално според вас, питам ви като човек с дълъг професионален опит, който е виждал всичко в тази сфера?


– Да, това е невероятно и суперскандално, но мога да твърдя, че е така, когато го проверя и имам факти. Ние имаме как да го направим, но ни трябва малко време, знаете, че има камери, има други неща. Но подчертавам, че работим само с доказателства, независимо че хората са ни казали това обстоятелство. Подлагаме всичко под съмнение, докато не го докажем.


Хубавото в този случай е, че както българите, така и турските граждани застанаха с лицата си, което за мен е прецедент. Обикновено всички искат да бъдат със скрити самоличности. Колко вече трябва да е преляла чашата, за да застанат със самоличността си, да свидетелстват пред съда и да не желаят защита? Виждате, че държавата взима мерки.


Нека ви припомня и м.г. за операцията на Малко Търново, където има присъди на първа инстанция, дела вървят и за Капитан Андреево, Лесово. Важното е, че благодарение на нашето сътрудничество МВР-прокуратура-КПКОНПИ и другите структури и гражданите ефективността е много по-голяма.


– По оперативни данни шефът на митница Калотина Райчо Соколов е получавал твърда сума от 45 000 евро на месец. Всичко ли е оставало за него, или е предавал и на други хора рушвети?


– Разследването продължава. Не трябва да са спокойни не само хората над Райчо, но и хората на неговото ниво, тези под неговото ниво и граничните полицаи. Макар и в досъдебна фаза, разследването продължава, и то не само на Калотина, а на още пунктове у нас.


– Къде митничарите и граничарите са укривали рушветите?


– Нека да не издаваме всичко в досъдебната фаза, но мога да кажа, че са крили на определени места и в определено време са се събирали общо. Освен това открихме и наркотици в дома на един от митничарите.


– Наркотикът за него ли е бил?


– Ако 100 грама е за лично ползване…Това е вторично престъпление и той ще получи обвинение и за него. Вижте, действията на групата от митничари говорят за чувство за безнаказаност, визирам онази опция, че двама от служителите от високото ниво в структурата пътуваха всеки ден по 700 км. Смятам, че са пътували всеки ден, за да прибират част от парите.


– Митничарите как се държаха по време на арестите, криеха ли рушветите?


– Да, опитваха да крият, да изхвърлят. В един от служителите намерихме палитра от валута – сръбски динари, турски лири, евро, долари, едва ли ги колекционира. Имаше разхвърляни пари по пункта. Няма по-скандално от това, че чужд гражданин не може да напусне страната или да влезе, без да плати. Самото определение на хората, че могат да минат без пари, само ако прелетят, е най-скандалното. Това е 10-месечен труд на дирекцията, подпомагана от КПКОНПИ, невероятен успех за МВР. Това води до ясното послание, че работим всички институции в екип за противодействие на корупцията.


– Вие арестувахте и полицаите от 1-во РПУ, които участваха в група за имотни измами. При тях какво беше характерно?


– Имотните измами са тема, която ме възмущава много – и в лично, и в професионално качество. Прегрешението на полицаите е, че са давали данните за самоличност. Проблемът в системата е в служба ЕСГРАО, където установихме, че е основният пробив при този вид измами. Знаете за манипулации, заличаване на данни за роднини. Прецедент е, че починала жена се води жива 7-8 месеца. Не са въвели данните, защото личната й карта е била в ръководителя на групата. Нека не забравяме, че имаше няколко опита да се изтеглят вложенията на дамата от лице, което да наподобява външния й вид.


– Арестувахте и полицаи в КАТ-Велико Търново, които правеха регистрации на камиони близнаци. Какво установихте още в хода на разследването?


– Да, единият беше началник-регистрации. Безспорно у тях имаше чувство за безнаказаност, за никакъв контрол, за да си позволиш да регистрираш автомобили, които дори не са в България. Направете си извода доколко са се взели насериозно. Това престъпление получи свое измерение и в други областни градове. Бяха засечени регистрирани в Търново автомобили в заден период от този служител. Те са били на платежоспособни хора, тоест правел го е за пари.


– Казахте, че полицаите с по-голям опит извършват по-тежки престъпления. Защо?


– Защото ги обмислят повече. Те познават нашите оперативни способи и методи, с които им противодействаме. Много трудно е да работиш срещу служители на МВР, защото те са толкова подготвени, колкото и нашите на дирекцията. Но ние винаги трябва да сме една крачка напред. Служителите на дирекцията са едни от най-добрите в МВР, виждате резултатите. Има млади хора с иновативни идеи и ние успяваме да противодействаме. Има за какво да се притесняват всички онези служители, които си позволяват да извършват нарушения на закона, защото срещу тях стои една сила, която е по-добре подготвена – и правно, и технически.


Интервю на Виктория ПЕНКОВА, „Телеграф“

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.