Стана ясно кои ученици ще могат да се възползват от безплатна почивка на морето

https://mreja.bg/novini/stana-yasno-koi-uchenici-shte-mogat-da-se-vazpolzvat-ot-bezplatna-pochivka-na-moreto/107781 Mreja.bg
Стана ясно кои ученици ще могат да се възползват от безплатна почивка на морето


Заделени са 15 млн. лв. от държавния бюджет


Вече е ясно кои ученици ще могат да се възползват от безплатната почивка на морето.


 


Оказва се, че горещият жезъл е в ръцете на педагогическия съвет във всяко училище. Именно те ще са тези, които ще определя критериите за подбор на учениците, които ще бъдат включени в пътуване през лятото, финансирано от държавния бюджет.


Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.


 


Целта е те да бъдат съобразени със спецификата на самото училище, свързана с обучението от дистанция през последните две учебни години.


Това е записано в новата Национална програма "Отново заедно", която вчера беше публикувана за 14-дневно обществено обсъждане.


 


От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват ученици от I до XI клас през настоящата учебна година в държавни и общински училища.


Те ще бъдат разпределени в групи по 10 до 15 души. Всяка група ще бъде придружавана от учител или друг педагогически специалист.


 


Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, вкл. придружителя.


По-големите училища могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите. Ограничението в броя се налага от разпоредбите в Закона за обществените поръчки – той лимитира до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни, без отнемаща време конкурсна процедура.


 


Туристическият пакет за всеки участник в "Отново заедно" е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в Министерството на образованието и науката (МОН) минимален набор от документи, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях.


 


Заявки ще се приемат от одобряването на програмата от правителството до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на предвидените финансови средства. Документите ще се проверяват от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване.


 


За "Отново заедно" са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за 30 000 ученици и придружаващите ги педагогически специалисти.


Целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип и да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от голямо значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година.

Източник: https:www.vesti.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.