Стана ясна причината, поради която напоследък умират твърде много хора от COVID-19 у нас

https://mreja.bg/novini/stana-yasna-prichinata-poradi-koyato-naposledak-umirat-tvarde-mnogo-hora-ot-covid-19-u-nas/106096 Mreja.bg
Стана ясна причината, поради която напоследък умират твърде много хора от COVID-19 у нас


В болниците в страната са разпределени голям брой апарати за дишане


Ясна е причината, поради която в последно време умират твърде много хора, болни от COVID-19 у нас.


 


„Високата заболеваемост през последните седмици неминуемо води до повишаване на смъртността“, заяви в ефира на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.


 


"Процентът на хората, които карат тежко COVID-19, е горе-долу един и същ от началото на епидемията. Имаме повече починали, защото имаме повече болни", разясни той. 


Д-р Кунчев поясни, че смъртността у нас е около 1%. 


 


"В болниците в страната са разпределени голям брой апарати за дишане. Във всяка една болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Няма запълнен капацитет в болниците, но има такива, които доближават капацитета на второто стъпало", заяви главният държавен здравен инспектор.


 


"България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява. Епидемията се развива според правилата. Проф. Витанов е абсолютно прав, но той прави изчисленията си на база сегашната тенденция. Вече трета седмица сме на около 1500 заразени и мисля, че тази седмица ще има лек спад.  В момента нас ни надминават по заболеваемост редица европейски страни и тази тенденция е оптимистична", обобщи доц. Кунчев. 


 


Експертът обясни, че шансът заразен с коронавирус човек да зарази друг, който е на по-малко от метър и половина разстояние, е 90%. Той направи важното уточнение, че това са проценти, ако не се носят маски. 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.