Сотир Цацаров с извънредно изявление заради хакера Кристиян Бойков

https://mreja.bg/novini/sotir-cacarov-s-izvanredno-izyavlenie-zaradi-hakera-kristiyan-boykov/85943 Mreja.bg
Сотир Цацаров с извънредно изявление заради хакера Кристиян Бойков


Главният прокурор е убеден, че хакерът не е действал сам

Както вече стана ясно днес е било извършено претърсване на офиса на фирмата, в която работи хакера Кристиян Бойков.


 


Главният прокурор на Република България – Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че претърсването се извършва от ГДБОП със съдебно разрешение.


 


"Само със задържане на извършителя ние няма да решим проблемите", смята още Цацаров. Според него Кристиян Бойков, който е заподозрян за кибератаката срещу НАП, не е действал сам.   "С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината.


 


Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това. Сега мислим, че има поръчител, има и изпълнител", заяви Цацаров.


 


По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин. „Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват.


 


Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях“, поясни той. Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. „Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Източник: https:blitz.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.