Софиянци са напът да останат без градски транспорт

https://mreja.bg/novini/sofiyanci-sa-napat-da-ostanat-bez-gradski-transport/109096 Mreja.bg
Софиянци са напът да останат без градски транспорт


За това предупредиха столични общински съветници


Оказва се, че софиянци са напът да останат без градски транспорт.


 


Държавата трябва да осигури 178 милиона лева компенсации за градския транспорт в столицата за настоящата година. Ако това не се случи, ще се наложи да бъдат разредени курсовете на преминаване на превозните средства.


 


За това предупредиха столични общински съветници.


„Крайният вариант е да се стигне до разреждане на линии, което ще доведе до влошаване на услугата за гражданите, ще препълни някои превозни средства на градския транспорт, което пък не е желателно, защото увеличава риска от заразяване. Това не бива да се допуска", категоричен бе председателят на транспортната комисия към общинския съвет Карлос Контрера.


 


Заместникът му Зафир Зарков пък не скри, че столичният градски транспорт е подложен на сериозен натиск от две страни. От една страна е намалелият брой на пътниците заради пандемията, а от друга – цената на електроенергията и горивата, която нараства драстично.


 


Като пример той посочи метрото – разходите му за електроенергия през 2020 г. са били 12,4 млн. лева, а през тази година се очаква тази сума да нарасне на 32,1 млн. лв. Сами забелязвате, че това е два и половина пъти повече.


 


При трамваите и тролеите разликата в разходите за ток ще е 20,3 млн. лева., а при автотранспорта поскъпването на газа отваря сериозна дупка от 32 млн. лв., пише standartnews.com.


  


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.