Служебният кабинет на Румен Радев натовари българите с нов дълг

https://mreja.bg/novini/sluzhebniyat-kabinet-na-rumen-radev-natovari-balgarite-s-nov-dalg/108517 Mreja.bg
Служебният кабинет на Румен Радев натовари българите с нов дълг


От началото на годината държавата вече е направила общо 1,3 млрд. лева нови задължения


Оказва се, че служебният кабинет на Румен Радев ще поеме нов дълг в размер на 500 млн. лв.


 


Той ще е под формата на държавни ценни книжа, пласирани на вътрешния пазар, става ясно от съобщение на БНБ.
 
Аукционът е на 11 октомври. На него ще бъдат предложени ДЦК с падеж след 5 години, а финансовото министерство очаква нулев лихвен процент за тях. Последната емисия 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. отпреди месец постигна отрицателна лихва от 0.15%. Това означава, че кредиторите, изкупили този дълг, ще плащат на държавата, вместо тя на тях.
 
По-късно служебният кабинет пласира 10-годишни ДЦК на стойност 300 млн. лв. при средна годишна лихва 0,20%. Сега се кани да поеме дълг за нови 500 млн. лв.
 
От началото на годината държавата вече е направила общо 1,3 млрд. лева нови задължения. Кредиторите са предимно български банки, пенсионни фондове и застрахователни дружества.
 
В закона за държавния бюджет за 2021 г. е определен таван на новопоетия дълг в размер до 4.5 млрд. лв. С него трябва да се покрие планирания дефицит в хазната от 4.7 млрд. лв. В края на септември обаче финансовото министерство отчете излишък от малко над 1 млрд. лева, пише blitz.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.