СЛУЧАЯТ ЦАЛАПИЦА: МВР министърът размаха секирата, „взе главите“ на полицейски шефове

https://mreja.bg/novini/sluchayat-calapica-mvr-ministarat-razmaha-sekirata-vze-glavite-na-policeyski-shefove-2/118969 Mreja.bg
СЛУЧАЯТ ЦАЛАПИЦА: МВР министърът размаха секирата, „взе главите“ на полицейски шефове

Месеци след жестокото убийство в пловдивското село Цалапица вече има възмездие. МВР министърът Калин Стоянов е „взел главите“ на няколко полицейски шефове.

Уволненията идват след обстойна проверка на работата на Областната дирекция на полицията в Пловдив. Експерти от дирекция „Инспекторат“ са проверили какво са свършили органите на реда след убийството на 24-годишния Димитър.

Инспекцията установила, че има допуснати огромни пропуски в работата, нарушени са и нормативните изисквания. Именно те са позволили заподозрения за убиец Рангел Бизюрев да избяга от България.

Проверяващите не са открили доказателства дали органите на реда са прикривали тежкото престъпление и дали двамата братя, които са обвинение за укривателство и подпомагане са имали полицейски „чадър“.

Другият проблем, който са установили служителите на дирекция „Инспекторат“ е, че в полицейското управление в Стамболийски е липсвала организация за извършване на издирвателна дейност. Не е имало и добро взаимодействие между РПУ-то и полицейската дирекция в Града под тепетата.

Именно заради това трима полицейски шефове са с наложени наказания.

Бившият директор на Областната дирекция на МВР Васил Костадинов е дисциплинарно уволнен заради „тежко нарушение на служебната дисциплина“.

Шефът на местното РУП в Стамболийски Ангел Керпиев е уволнен заради това, че не е действал по етичните птавила за поведение на служителите на реда.

Пада главата и на инспектор Дамян Капов от сектор „Криминална полиция“ към РПУ-то в Стамболийски. Обвиненията към него са същите, като към тях е прибавен и фактът, че е уронвал престижа на институцията.

Към момента Капов е временно отстранен от длъжност.

След края на проверката срещу него най-вероятно ще получи дисциплинарно наказание „уволнение“.

Припомняме, че убийството на Димитър Малинов беше извършено в края на юли тази година. Тялото му беше намерено на сметище край селото. По случая бяха задържани братята Динкови, които помогнали на Бизюрев да се отърве от властите, укрили и тялото на Димитър. Последваха редица протести в Пловдивско и София. Отстранен беше директорът на местната полиция. Убиецът Рангел Бизюрев все още не е задържан.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.