След поредния локдаун: Бизнесите искат оставки, съд и компенсации

https://mreja.bg/novini/sled-poredniya-lokdaun-biznesite-iskat-ostavki-sad-i-kompensacii/107329 Mreja.bg
След поредния локдаун: Бизнесите искат оставки, съд и компенсации


Kакто прогнозира премиерът Бойко Борисов, новият курс на по-строги противоепидемични мерки не зарадваха бизнеса. „Много хора ще се подразнят”, основателно предположи той, но беше категоричен, че „трябва да приложим по-строги мерки, тъй като тези - най-либералните, които имаме в момента, не се спазват". Вкупом засегнатият бизнес заговори отново за справедливи и навременни компенсации, увеличаване на безработицата, фалити, междуфирмена задлъжнялост и… бойкот.


Ресторантьорите искат главата на НОЩ


Членовете на Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията още завчера в аванс обявиха, че се готвят за протест, защото не вярват, че новият локдаун ще е само 10 дни. Те искат и оставката на Националния оперативен щаб (НОЩ), защото, по думите им, досега винаги е имало двоен аршин при залагане на противоепидемичните мерки и те са изкупителната жертва в борбата с COVID-19.


"За нас всеки локдаун е пагубен, оставяме персонала без работа, изхвърляме голямо количество стока", заяви Емил Коларов, председател на сдружението на заведенията. Едно такова затваряне се отразява на всеки бизнес, на служителите, доставчиците, клиентите. Ако е толкова наложително и здравната система не издържа, е редно да се затвори цялата държава, смята той.


Преди няколко дни двете мощни браншови организации склониха на локдаун, но ако той важи за всичко и всички, включително и за държавната администрация, която не е от първостепенна важност.


Спешна ваксинация на търговците в мола


Ако няма бърза финансова подкрепа за нашия сектор, от данъкоплатци ще се превърнем в безработни. Това заявяват от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 компании. Организацията е изпратила отворено писмо до премиера и министри, в което се настоява за бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно. В него се допълва, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелира въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.


По данни на асоциацията след отварянето на моловете през февруари е регистрирано намаление в клиентите и оборотите над два пъти, въпреки че търговските центрове стриктно са спазвали противоепидемичните мерки и са наели допълнително охранители, които да въвеждат ред.


Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще, допълват търговците.


С ядене по стаите хотелите стават общежития


Работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма, смятат от  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). В случай че Националният щаб счита, че трябва да се преустанови тяхната дейност, просто да затвори хотелите изцяло и да плати сметката. "Не може хотелите да се превръщат в луксозни общежития, да принуждавате нашите гости да се хранят в стаите, което е в пъти по-нехигиенично и опасно", пишат в отворена позиция от асоциацията. Тъй като самите места за настаняване не са затворени със заповед на министъра на здравеопазването, те не могат да кандидатстват за държавни компенсации.


При затворени ресторанти в хотелите е ясно, че туристи няма да има. Това е за трети път от началото на пандемията. Кой ще плаща заплати на персонала и разходи на бизнеса? Кой ще връща пари за направени резервации? Още повече, че когато хотелите и заведенията към тях бяха отворени единствено за гости на местата за настаняване при спазване на всички мерки за сигурност, не бе отчетено увеличение на случаите на заразени с Ковид-19, категорични са от БХРА.


Фитнесите с колективен иск срещу държавата


Фитнесите обмислят завеждане на колективен иск заради въвеждането на новите мерки от понеделник, заяви председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) Петър Ангелов пред "Дневник". "Имаме подготвени искания, като основното е, че настояваме за компенсация на 40% от декларираните за 2019 г. приходи, както и ДДС да бъде 10%", поясни той, пише Марица.


 



 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.