След пандемията: Струва ли си да се инвестира в имот?

https://mreja.bg/novini/sled-pandemiyata-struva-li-si-da-se-investira-v-imot/105621 Mreja.bg
След пандемията: Струва ли си да се инвестира в имот?Не само експертите се вълнуват от отговора на въпроса дали си струва да се инвестира в имот след пандемията от коронавирус

Коронавирусът и мерките, свързани с ограничаване на неговото разпространение, удариха инвестициите с имоти. Заради затварянето на търговски обекти се стигна до опразване на офиси и магазини. Но за сметка на това се напълниха складовете и скочи търсенето на площи за работа от вкъщи.


"Ройтерс" пише в свой анализ, че създалата се ситуация накара инвеститорите да се запитат дали трябва да бягат от недвижимите имоти или да удвоят залога си върху тях.


Отдавна имотите са приемани като средство за балансиране на инвестиционния портфейл. Те са предпочитани от пенсионни фондове и застрахователни компании и всички, които търсят активи със сигурна доходност.


Но заради наложените от правителствата блокади, инвестициите в имоти придобиха хазартен характер.


Джо Стадлър, който е ръководител на отдела на UBS за работа с милиардери заяви, че все още не е ясно дали търсенето на недвижими имоти ще се повиши заради социалното дистанциране или заради работата от вкъщи.


Според прогнозите на Savills, наемите на първокласни офиси в Европа ще претърпи срив с между 2% и 10% тази година, а доходността от тези имоти през първото тримесечие на тази година, се е понижила с 39 базисни пункта до 5,1% спрямо 2019 година в Европа.


Но според експертите се очаква скок в търсенето на логистични имоти.


Забавянето на световната икономика ще засегне наемите на търговски площи. 


На фона на несигурността с търговските площи, анализатори са на мнение, че инвестицията в жилище остава най-сигурна дори и в момента, пише Инвестор.бг. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.