Сирия и Турция започват война

https://mreja.bg/novini/siriya-i-turciya-zapochvat-voyna/104972 Mreja.bg
Сирия и Турция започват война


Сирийското правителство и Турция се приближават все повече към открит военен сблъсък, след като през последните два дни няколко пъти размениха смъртоносен обстрел с артилерия в провинция Идлиб, където силите на Асад провеждат военна офанзива срещу бунтовническите фракции. Договорените в Астана и Сочи през 2018 и 2019 споразумения между Москва и Анкара, които се явяват гаранти в Северна Сирия, се пропукват все повече и заплахата за появата на дипломатическа, военна и хуманитарна криза, е реална.


Ескалация на терен е видима. За по-малко от денонощие, петима турски войници бяха убити при артилерийски обстрел на силите на Асад върху базата край Тафтаназ, където са настанени единствено турски сили. Атаката идва по-малко от седмица след друго подобно нападение в Идлиб, причинило смъртта на осем турски войници. Турският отговор не закъсня и бяха извършени атаки по редица цели, свързани със сирийските правителствени сили, като според турското министерство на отбраната, са обстреляни 115 цели, от които 101 са унищожени. За последните два дни бяха свалени и два сирийски хеликоптери, извършващи удари по бунтовнически селища южно от град Идлиб. Междувременно боевете продължава в две сирийски провинции – Идлиб и Алепо – където се оспорва контролът върху важните пътни артерии, магистралите М4 и М5.


Смъртта на турските войници се случи точно, когато в Анкара пристигна руска делегация, натоварена с провеждането на преговори как да бъде спряна ескалацията, предизвикана от стартирането на офанзивата на силите на Асад в Идлиб, което е нарушение на споразуменията в Сочи за установяване на зона около Идлиб. Самите атаки върху турските сили дойде след решението на турският президент Реджеп Ердоган да изпрати големи военни подкрепления в Северозападна Сирия, които да забавят напредването на Асад, поставило под обсада намиращите се в района турски военни постове. Турция има допълнителни страхове, че офанзивата на Асад предизвиква огромна бежанска вълна, отправила се към границите й, докато в самата Турция вече има близо 4 милиона сирийци.


Въпреки че през последните дни турската армия изпрати стотици войници и военна техника – само един от конвоите се състои от 330 единици – сирийските правителствени части и съюзническите им сили увеличиха натиска и бомбардировките по военни и цивилни обекти. Първата атака беше на 3 февруари, когато обстрел от силите на Асад в близост до град Саракеб причини смъртта на седем турски войници и цивилен служител в турската армия. След нападението, Ердоган заяви, че страната му е отговорила с въздушен и артилерийски обстрел.


В понеделник, сирийските правителствени сили извършиха интензивен обстрел по турска позиция около Тафтаназ, убивайки петима турски войници. Междувременно, силите на Асад продължиха атаките си по бунтовнически селища, което също представлява удар по имиджа на Турция, тъй като Анкара се смята за основна сила в района.


През последната година сирийската армия извърши многобройни опити да завземе Идлиб, но тя или бяха отблъсквани от бунтовниците, или блокирани от турско-руските преговори за спиране на огъня. През януари имаше постигане на поредно споразумение, но то беше нарушено и в момента силите на Асад не са възпирани от никое дипломатическо препятствие. Преговорите между Русия и Турция продължават вече няколко дни, но без успех да спрат насилието. Нещо повече, изглежда Москва има намерение да подкрепи силите на Асад, въпреки разговорите за примирие и това не убягва на Анкара. За Кремъл е важно силите на Асад да смажат възможно по-бързо бунтовническите райони в Северна Сирия, за да могат да бъдат пренасочени усилия към омиротворяването на Южна Сирия, където отново се надигат опозиционни движения, а също и към Източна Сирия, която е под контрола на САЩ и кюрдските сили. Ето защо руснаците не могат да си позволят продължителна ескалация в Северна Сирия, а още по-малко районът да остане в ръцете на бунтовниците.


Сраженията обаче съживяват страховете от хуманитарна катастрофа, която може да достигне до европейските граници, ако офанзивата на Асад продължи дълго. От началото на декември 2019 над 700 000 души в Идлиб са разселени, с което бежанците по турската граница, избягали от насилието през последната половин година, достигнаха един милион души. Турската граница остава затворена, но проблемите на бежанците не се ограничават дотук. Хуманитарни групи сигнализират за липса на лекарства и чиста вода, като стотици хиляди се намират в импровизирани лагери. Тези лагери често са наводнявани от началото на зимата, а температурите паднаха рязко. Най-големи са опасенията за многобройните деца, останали без убежище. Спорадичните атаки представляват също проблем, като през последните няколко дни въздушни удари поразиха бежански колони и един лагер в Идлиб.


Международната общност засега остава ограничена в изявления, изразяващи загриженост за ситуацията в Сирия. САЩ открито застанаха зад Турция в размяната на огън със силите на Асад, а НАТО обвини Русия в провокиране на ескалация. Очакват се нови дипломатически срещи, но наблюдателите не са оптимисти. Междувременно, няма сигнали, че ескалацията ще спре. Във вторник беше свален сирийски хеликоптер, най-вероятно от турските сили. Бунтовниците отвориха фронт в района на стратегическия град Найраб, а сирийските правителствени сили напредват в провинция Алепо с помощта на про-ирански милиции. Нито Турция, нито Русия твърдят, че искат да има военни действия, но интересите им все повече се сблъскват едни с други. Силите на Асад е много вероятно да продължат натиска си в Идлиб, а с това и предизвикването на още по-голяма бежанска вълна. 


В самата Турция обаче има и политици, които се опитват да се възползват от ескалацията на напрежението със Сирия.


Девлет Бахчели, лидерът на Партията на националистическото движение, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция в Анкара, директно заяви, че дипломатическите усилия за преодоляване на кризата са безсмислени.


„Без свалянето на Башар Асад не може да бъде осигурена стабилност нито в Сирия, нито в Турция. Турският народ трябва да планира възможната операция за навлизане в Сирия чак до поставяне под контрол на Дамаск. Насилниците трябва да бъдат унищожени“, призова Бахчели.

Източник: https:www.vesti.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.