Ще се вдигнат ли пенсиите тази година?

https://mreja.bg/novini/shte-se-vdignat-li-pensiite-tazi-godina/109157 Mreja.bg
Ще се вдигнат ли пенсиите тази година?


Предстои ли повишаване на пенсиите?

Правителството подготвя промени с пенсиите от средата на тази година.


Относно подготвяните промени на пенсиите от 1-ви юли, социалното ведомство ще предложи няколко варианта.


Това стана ясно от изказване на министър Георги Гьоков. Той за пореден път заяви, че планираната индексация в размер на 6,1% на всички пенсии от месец юли е недостатъчна. Гьоков добави, че по този начин няма да се отчете инфлацията, която е натрупваната от началото на тази година. Той поясни, че предстои дискутиране на предложените промени и за целта ще се сформира работна група.


Той заяви, че решението за това какво ще се случи с пенсиите от 1-ви юли тази година ще е политическо. 


Гьоков допълни, че ще БСП ще настоява за преизчисляването на пенсиите, които са със среден осигурителен доход. Той заяви още, че другата опция е за увеличаване на пенсиите с по-голям процент, като изключението ще е за тази година поради по-високия ръст на инфлацията.


Увеличаване на коефициента на тежест на всяка осигурителната година е друга опция, заяви министърът, цитиран от БЛИЦ и БНР.


Неговото мнение е, че подходът към пенсиите от юли трябва да е комплексен заради плюсовете и минусите на всички тези методи.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.