Ще се разпадне ли управляващата коалиция в Румъния?

https://mreja.bg/novini/shte-se-razpadne-li-upravlyavashtata-koaliciya-v-rumaniya/87606 Mreja.bg
Ще се разпадне ли управляващата коалиция в Румъния?


Преговорите за сформиране на алианс между по-малката партия от управляващата коалиция АЛДЕ и опозиционната Про Румъния на бившия премиер Виктор Понта са една от централните теми в румънските всекидневници, предаде БТА.

В. "Адевърул" коментира, че лидерът на Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) Калин Попеску Таричану и отцепилият се от социалдемократите Виктор Понта преговарят за политически съюз, въпреки че АЛДЕ е на власт, а Про Румъния - в опозиция. Именно за да избегне абсурдната ситуация Понта е поискал от Таричану да развали коалицията със Социалдемократическата партия (СДП) и да премине в опозиция, още повече, че имиджът на СДП е силно влошен. В замяна Понта предлага на Таричану да го подкрепи за президентските избори - помощ, която да тласне напред лидера на АЛДЕ на финала срещу Клаус Йоханис, пише вестникът.

Също така АЛДЕ и Про Румъния планирали да се явят с общи листи на предстоящите местни и парламентарни избори, като целта била да изпреварят СДП, която се намира в низходяща тенденция, твърдят цитирани от изданието политически източници. Според вестника обаче преговорите между АЛДЕ и Про Румъния са се провалили, тъй като Таричану, въпреки все по-честите критики, които отправя към СДП, не иска да излезе от управлението преди президентските избори. Той все още се надявал, че може да бъде общият кандидат на левицата на президентските избори през есента и че с подкрепата на СДП дори би имал шансове да победи Йоханис на втория кръг, а освен това партията му има нужда от бюджетни ресурси за предизборната кампания. СДП усеща шантажа, но е зависима от Таричану, коментира "Адевърул".

Вестник "Ромъния либера" съобщава, че лидерът на АЛДЕ е променил съобщението, което бил публикувал във Фейсбук по повод преговорите с Понта. В първоначалния вариант Таричану бил написал: "взехме решение за бъдещо сътрудничество под формата на политически алианс", а след това го променил на "обсъдихме бъдещо сътрудничество . . ." В съобщението се посочва още, че "АЛДЕ и Про Румъния ще имат общи парламентарни групи и по този начин ще бъдем третата парламентарна политическа сила след СДП и Национално-либералната партия (НЛП)". Таричану добавя, че в скоро време работни групи на двете партии ще се срещнат, за да уточнят съвместния проект и протокола за сътрудничество.

Вестник "Гъндул" цитира Варужан Восганян, един от лидерите на АЛДЕ, който казва, че "опцията за разваляне на коалицията СДП-АЛДЕ е открита". Той казва, че е имало принципни разговори с премиера Виорика Дънчила за възможно преструктуриране на правителството, намаляване на броя на министерствата и отпускане на "съществен" брой постове на АЛДЕ-Про Румъния, "който да позволи да направим промяна в типа политика". Восганян казва също, че преговорите с Понта са визирали създаването на политическа сила от около 70 парламентаристи, която да преконфигурира структурата на парламента.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.