Ще пострада ли еврото от коронакризата?

https://mreja.bg/novini/shte-postrada-li-evroto-ot-koronakrizata/105596 Mreja.bg
Ще пострада ли еврото от коронакризата?


Как коронакризата ще се отрази на еврото?

Въпросът за влиянието на коронакризата върху еврото придобива все по-голяма значимост в настоящата ситиация.


Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира настоящата ситуация. Тя заяви, че "не е прекалено загрижена за влиянието на пандемията върху коронавируса.


Лагард отправи призив към политиците да продължат да наблюдават нарастващите нива на дълга в еврозоната, припомняйки че те са в резултат от взетите заеми за смекчаване ефектите на коронавируса.


В доклада си от вторник ЕЦБ предупреждава, че нарастващият дълг е възможно да накара някои страни да се откажат от еврото и да доведе до срив на единната европейска валута.


Някои държави ще се окажат по-засегнати от други, според Лагард.


На въпроса дали пандемията може да доведе до подновяване на опасността от разпадане на еврозоната, шефът на ЕЦБ отговори категорично "не".


Лагард поясни, че исторически ниските лихви правят разходите за обслужване на дълга също изключително ниски.


Според прогнозите на ЕЦБ икономиката в еврозоната ще се свие с между 8 и 12 процента през 2020 г.


Лагард заяви, че това, което се задава, ще бъде между средния и тежкия сценарий и добави, че тежестта за икономиката се определя от темпа на отблокиране на съответните сектори след извънредното положение. 
Източник: pariteni.bg0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.