Ще дезинфекцират коли, каруци и животни срещу африканска чума в Ловешко

https://mreja.bg/novini/shte-dezinfekcirat-koli-karuci-i-zhivotni-sreshtu-afrikanska-chuma-v-loveshko/86907 Mreja.bg
Ще дезинфекцират коли, каруци и животни срещу африканска чума в Ловешко


В Ловешка област ще бъдат поставени временни съоръжения за дезинфекция на автомобили, каруци и животни срещу африканска чума при свинете, както на входовете и изходите на областта, така и на някои малки населените места.

Това са част от превантивните мерки, които били обсъдени на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия във връзка с усложнената епизоотична обстановка на територията на страната относно заболяването африканска чума по свинете, съобщи на пресконференция областният управител на Ловеч Ваня Събчева, цитирана от БТА.

Старши комисар Милен Маринов, директор на областната дирекция на МВР в Ловеч, заяви, че се извършва специализирана полицейска операция от районните управления за проверка на всички моторни средства за транспортиране на живи животни, субпродукти от свинско месо и храни /фуражи/.

Ежедневно се проверяват между 300 и 400 моторни превозни средства на територията на областта. Към момента няма установен транспорт на живи животни, както и нерегламентиран такъв на храни и фуражи. Изходите и входовете на областта са 29, поясни Маринов.

Той добави, че петте кланици в областта постоянно се охраняват от полицейски екипи и служители на Областната дирекция по безопасност на храните и не се допуска влизане и излизане на моторни превозни средства и животни.

Събчева заяви още, че на заседанието е бил обсъден и вариант за обявяване на бедствено положение, но до него не се е стигнало, тъй като в областта животните са малък брой и към момента няма регистрирано огнище на заболяването.

От днес са започнали проверки от Областна дирекция по безопасност на храните - Ловеч, за изпълнение на заповедта на областния управител за доброволно умъртвяване на домашните свине, отглеждани в обекти тип "заден двор", които попадат в 20-километровата санитарна зона около индустриалните свинеферми, чийто срок бе 31 юли. В тази зона попадат всички населени места в общините Ловеч, Троян, Летница и Априлци, десет села и градът в община Тетевен, осем села и градът в община Угърчин, селата Пещерна, Торос и Дерманци в община Луковит, както и селата Брестница и Голяма Брестница в община Ябланица.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.