Шок в селата до Белозем - колят насила прасетата, макар да няма чума

https://mreja.bg/novini/shok-v-selata-do-belozem-kolyat-nasila-prasetata-makar-da-nyama-chuma/86681 Mreja.bg
Шок в селата до Белозем - колят насила прасетата, макар да няма чума


- Заради близкия свинекомплекс отиват под ножа стотици шопари

Жална ни майка! С тези думи жители на 5-хилядното пловдивско село Белозем посрещнаха разпоредбата да заколят незабавно прасетата си. Мерките са категорични и трябва да бъдат изпълнени до петък. В противен случай ще им бъдат умъртвени принудително съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

В Пловдивската област няма констатирана африканска чума, но единственият свинекомплекс в региона се намира край Белозем. Именно заради него се налага хората да заколят предсрочно посред лято животните си.

Според кмета Иван Тачев в свинарника се отглеждат около 10 000 прасета. Те обаче няма да се унищожават, а само тези в задните дворове в периметър от 20 км. Това означава, че освен в Белозем под ножа падат свинете в близките села Шишманци, Чалъкови, Болярино, Чоба, а дори и в Раковски и Брезово. Мярката обхваща и съседните старозагорски села Мирово, Опълченец, Гранит.

Хората да си ги заколят и да ги направят на буркани, термичната обработка е задължителна, препоръчаха ветеринарни лекари. Мнозина обаче негодуват, че трябва да го направят до петък.

"Поне да ни бяха оставили в събота и неделя да го направим, за да уредим месото", роптаят белоземци. Кметовете нямат точна бройка колко са прасетата, които хората отглеждат в кочините си. Затова и един от съветите бил стопаните да ги регистрират, за да бъдат маркирани и в случай на унищожаване да получат обезщения.

"Най-лошото е, че хората не ни вярват. Но кой управник преди местни избори ще тръгне да си реже клона? Съветвам белоземци да следват стриктно компетентните указания", каза Иван Тачев.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.