Шок! Те се ваксинираха, но останаха без сертификат

https://mreja.bg/novini/shok-te-se-vaksiniraha-no-ostanaha-bez-sertifikat/107832 Mreja.bg
Шок! Те се ваксинираха, но останаха без сертификат


Двама души останаха без ваксинационен сертификат, въпреки двете поставени дози. 


Благой и Иванка Кацарови се имунизират при личната си лекарка с препарата на "АстраЗенека". Поставени са им и двете дози, получават и съответните сертификати от своята лекарка.


Тези документи са им необходими, защото спешно трябва да пътуват до Гърция. Стигайки на границата обаче, разбират, че сертификатите са некоректно попълнени и съответно невалидни.


Благой и Иванка Кацарови решават да се ваксинират с препарата на "АстраЗенека". Първата доза им е поставена на 5 март от личния им лекар.


"И на 29 април втора игла, като личната лекарка ни каза да отидем на 14 май да си вземем сертификатите за ваксинация. Отиваме, личната лекарка ни дава едни сертификати, които аз ще ги покажа, не са коректно попълнени, липсва първата доза на ваксината, направо е нанесена втората доза и с объркана дата", разказа Благой Кацаров.


Обяснението, което им дава, е че програмата не ѝ позволява да нанесе първата доза. В допълнение им издава два амбулаторни листа, които по думите ѝ удостоверяват кога са поставени ваксините и могат да послужат пред граничните власти за пътуване.


"Обаче на границата граничния служител на здравеопазването на Гърция, защото ние отивахме в Гърция, каза, че не са попълнени коректно и да се върнем да си направим PCR тест", каза още пред БНТ Кацаров.


След като личната лекарка им връчва сертификатите, Благой и Иванка отиват в СРЗИ. Там им казват, че трябва да попълнят молба и да приложат сгрешените сертификати, за да бъдат изпратени към Министерство на здравеопазването.


"Същевременно и аз пуснах едно писмо до Здравното министерство със сертификатите и амбулаторните листове, с молба да се коригират - да нанесат първата доза, която липсва", каза Благой Кацаров.



След една седмица Благой се свързва с Министерство на здравеопазването, а оттам отговорът е, че личният лекар има достъп и права до тази система и той трябва да коригира сертификатите.


"Връщаме се при джипи-то преди 3 дни, но пак там неуспешно тя се опита да вкара данните за първата ваксина и не можа нищо да направи", каза още Кацаров.


"Попаднахме в един омагьосан кръг, всеки казва там подай, върни се при джипи-то, джипи-то казва РЗИ-то, РЗИ-то казва Министерство на здравеопазването. На 15 юни трябва да пътуваме пак, не знам дали някой нещо до тогава ще направи по въпроса и трябва пак да дадем едни 180-200 лв. за PCR", каза Кацаров.


В писмо до БНТ Министерството на здравеопазването отговориха, че:


"Издаването на сертификата е част от дейността по поставяне на ваксината. Това е посочено в НРД: Чл. 33б. (1) ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ, определен със заповед на министъра на здравеопазването, получава сума в размер на 10 лв. за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19, в която се включва и издаване на документ/и за поставянето, например сертификат за ваксинация срещу COVID-19, отговарящ на изискванията на държавите - членки на Европейския съюз.
Сертификатът може да бъде принтиран веднага след поставяне на втората доза или в някой от последващите дни.
Следва да се има предвид и възможността всеки, който притежава квалифициран електронен подпис сам да принтира своя сертификат от страницата на НЗИС - his.bg."


БНТ потърси и личния лекар на семейство Кацарови, д-р Румяна Илиева. В телефонен разговор тя ми обясни, че коректно е нанесла първата доза и на двамата в електронната система, но данните не фигурират там. Изпрати ни и позиция:


"Регистрирането и отчитането на поставените ваксини извършвам ВИНАГИ съгласно разпорежданията от Националната Здравноосигурителна каса и Столичната Регионална Здравна Инспекция. По същия начин съм регистрирала и отчела и ваксините на Благой и Иванка Кацарови. По причини на софтуера, на част от пациентите първите дози не са отразени в Националната Здравно-информационна система. Издала съм възможния към момента сертификат,в който първата ваксина съм въвела като направена извън Националната Здравно-информационна система, за да бъде отразен пълен имунизационен курс."


Д-р Илиева каза още, че е изпратила мейл декларациите за съгласие за ваксиниране на двамата пациенти до Столичната Регионална здравна инспекция. "Ако могат техните програмисти да "влязат" в базата данни и да внесат корекцията, аз не съм администратор на програмата им", каза личният лекар.


През последните няколко дни проведох редица разговори с всички институции, които са страни по този казус – и РЗИ, и МЗ, и Информационно обслужване, разговарях и с лични лекари – останах с впечатлението, че не всички са наясно каква е точната процедура в такава ситуация. Стана ясно също, че в ситуацията на сем. Кацарови са попаднали и десетки други граждани.


Същевременно предстоят летните отпуски и много хора ще искат да пътуват извън страната, за което ще са им необходими такива сертификати.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.