Шефът на ВМА предупреди за по-голяма опасност от коронавируса

https://mreja.bg/novini/shefat-na-vma-predupredi-za-po-golyama-opasnost-ot-koronavirusa/105090 Mreja.bg
Шефът на ВМА предупреди за по-голяма опасност от коронавируса


Шефът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски предупреди в ефира на bTV за нещо по-опасно от коронавируса, което се задава към страната ни. Експертът посочи, че далеч по-опасен е грип Б.


Според Мутафчийски презапасяването с хранителни продукти не е разумен подход.


Той посочи, че смъртността при коронавирус за пациенти над 80 години е 14%, а при тези между 70 и 80 години - 3,6%. За останалите възрастови групи корелира с тази на грип Б.


Специалистът определи като достоверна информацията, че хората със съпътстващи заболявания са по-уязвими. Той допълни, че тази инфекция не се отличава от много други респираторни инфекции.


Генералът допълни, че въпреки неизчерпаемия ресурс на Китай, там има заразени 1700 лекари. Мутафчийски поясни, че те не са починали, но медицинските екипи трябва да бъдат добре защитени.


Той е категоричен, че досега сме се сблъсквали с много по-сериозни инфекции, които са с по-висока смъртност, но откриването на ваксина ще е дълъг процес.


"Твърдението на щаба е, че ние нямаме доказан случай на коронавирус в България. Всъщност не сме попаднали на правилния пациент. И тази сутрин пробите са отрицателни. Във Варна и Стара Загора се разкриват две нови лаборатории, които ще функционират от другата седмица. При положителен резултат трябва първо да се издирят всички контактни лица", заяви ген. Мутафчийски, цитиран от БЛИЦ.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.