Шефът на РЗИ с прогноза: Ще бъде ли удължен 10-дневния локдаун?

https://mreja.bg/novini/shefat-na-rzi-s-prognoza-shte-bade-li-udalzhen-10-dnevniya-lokdaun/107330 Mreja.bg
Шефът на РЗИ с прогноза: Ще бъде ли удължен 10-дневния локдаун?


Доста е притеснителен процентът и смъртността в България на 100 хил. души. Самата смъртност е в резултат на доста комплекси фактори, като доста застарялата нация. Това заяви шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев в ефира на Нова телевизия.„Назад в годините се пропусна превенцията и контролът на хроничните заболявания – диабетът, хипертонията. Хората неглижират тази превенция. Това даде такава сила на вируса да атакува тези съпровождащи заболявания“, уточни той и припомни: „Здравето е отговорност на всеки един човек лично. Ако вие не водите здравословен начин на живот, вече като се разболеете, търсите помощ“.

„Всяка една мярка, която се въвежда, се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. За съжаление дифузното разпространение, натискът над здравните заведения, наложи въвеждането на тези по-строги мерки.“, обясни още той.

По думите му в рамките на тези 10 дни властите очакват поне да се задържи цифрата на заразените и болните. „Дали това ще стане, не мога да кажа, но всяка една мярка може да бъде частично отменена, или частично удължена“, посочи той.

Хотелите са почти затворени, видяхте в заповедта, че те минават на вариант „кетъринг“. Затворени са фитнесите и ресторантите", припомни медикът.

Ние се надяваме мерките, които са въведени, да дадат част от ефекта, който очакваме. В момента мерките са много и обхващат много сектори. Ние имахме разговори с представители на заведенията, притеснени са. Но няма как да кажа, че на 11 ден, те ще бъдат отворени. Ние все пак дадохме един прозорец от няколко дни, така че те да могат да се подготвят за това затваряне.

По думите му, ако броят на заразените продължи да е над 4000 на ден това значи, че сме в плато. "Тогава в комплексността на анализа влиза лечебна мрежа, натискът над заведенията, заболяемостта на 100 хил.", посочи той.

Относно ситуацията в столицата, той заяви: "Аз съм много притеснен и не за леглата, легла има в София и винаги могат да бъдат разкрити още. Аз съм притеснен за колегите и персонала. И физически, и психически се изчерпват хората. Тук не става въпрос за легла, които се трансформират от чисти към ковид. Все още има, макар и малко. Към вчерашна дата свободните легла в София 1821 за незаетите легла за неусложнени и 115 за интензивни.", отчете той.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.