Шефът на НСИ съобщи доста тревожни данни от преброяването

https://mreja.bg/novini/shefat-na-nsi-saobshti-dosta-trevozhni-danni-ot-prebroyavaneto/109066 Mreja.bg
Шефът на НСИ съобщи доста тревожни данни от преброяването


Населението е намаляло с около 844 000 души


Шефът на НСИ (Националния статистически институт) Сергей Цветарски съобщи доста тревожни данни от преброяването, което бе проведено през миналата година.


 


От думите му стана ясно, че към 07.09.2021 г. населението на страната е било 6 млн. 520 хиляди души. На практика това означава, че намалението е с около 844 000 в сравнение с предходното преброяване отпреди 10 години.Сергей Цветарски отбеляза в ефира на bTV, че демографските проблеми са само част от обяснението за това намаление.„Демографските проблеми са инерционни, те вървят от десетилетия, споменавали сме го и друг път. Високата смъртност е тази, която води до негативен естествен прираст и на него се дължи 53% от това намаление. Като добавим негативната миграция, т.е. емиграцията, която пък носи останалите 47% от намалението, ето как се формира това намаление от 844 000 души", допълни той.

"Все още продължава обработката на данните от преброяването, които бяха събрани с преброител на хартиен носител. Тези данни се въвеждат в момента и това отнема време.
По график тези данни ще бъдат въведени до март месец и тогава ще могат да представят по-добра оценка и по-добри разбивки“, допълни той.


Цветарски посочи, че и след месец март ще имат допълнителна работа за връзка с останалите регистри, за уточняване и верифициране на информацията.


От думите му става ясно, че най-сериозен е отливът във Видин и Монтана. Към тях може да се добави и област Добрич, където населението е намаляло с около 26%.


 


Предварителната оценка сочи, че младото население намалява значително в полза на по-възрастното. Това ще доведе до негативни последствия на пазара на труда, категоричен е Цветарски.


 


„Не само броят е важен, важни са и структурите на населението, които се влошават чувствително, най-вече заради емиграцията, тъй като се влошава професионалната структура на населението, образователната структура също", поясни Сергей Цветарски.


"Данните за имоти още не са въведени, но ако се опитаме да го оценим през увеличения брой на нови сгради и нови жилища, станали сме малко по-имотни, но предимно в градовете, защото в селата броят на тези жилища и новопостроени сгради намалява", подчерта шефът на НСИ.

Прави впечатление, че по традиция и при това преброяване жените са повече от мъжете, те са 52% срещу 47 на сто, посочи той.
В тази връзка Цветарски разказа и традиционна шега по време на преброяването, че на един мъж в България се пада по жена и нещо, а на една жена – по мъж без нещо.


Шефът на НСИ подчерта, че COVID епидемията, както и изборите са се отразили много силно на преброяването.


„Това са основните фактори, които доведоха и до забавяне на резултатите. Сега ние трябва да въведем много повече преброителни карти на хартия, но това е по-малкият проблем.


По-големият проблем е, че не успяхме да постигнем висок дял на електронно преброилите се лица”, каза още той.


 


"На следващи избори вероятно ще има по-различен резултат, защото в някои области намалението на населението е драстично и най-вероятно там ще има преконфигуриране на тези изборни райони, но все пак ние осигуряваме информацията, а това се решава от други органи, като ЦИК”, заключи Цветарски, пише blitz.bg.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.