Сестрата на Атанас Скатов с трогателни думи за него!

https://mreja.bg/novini/sestrata-na-atanas-skatov-s-trogatelni-dumi-za-nego/107149 Mreja.bg
Сестрата на Атанас Скатов с трогателни думи за него!


Надявам се хората да запомнят Наско като човек, който се опита да промени света. Наско ни направи по-добри. Това каза пред БТВ сестрата на покойния алпинист Нели Димитрова.


Атанас Скатов беше първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра. Първият българин, успял да завърши проекта „Седемте континентални първенци“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Сега планината опустя.


„Наско беше толкова автентичен, неподправен. С едно огромно сърце. Момчето, което говореше с планината, с морето. Той беше изпълнен с обич към хората, природата, към целия свят. Аз се уча от него, макар да съм с три години по-голяма“, каза Нели Димитрова.


„Все още се опитвам да се осъзная. За мен той още е жив – със своите идеи, с делото си, с това, което започна и правеше през последните десет години“, коментира тя.


Тя разказа за каузата на Скатов – да научи хората и да ги провокира да живеят по-природосъобразно. „Той съумя да го свърже това с неговия личен пример като височинен алпинист и да мотивира хората“, казва Димитрова, предаде БТВ. 


По думите й Атанас Скатов е бил голям родолюбец, като промяната настъпва при първото му преминаване на маршрута Ком – Емине. „Той казваше, че тази коренна промяна да остави професията си и да се занимава с друго е станала точно тогава – след тази интензивна ситуация на общуване с природата“, спомня си сестра му.


Скатов неведнъж е казвал, че едно от най-големите му вдъхновения е баща му. Той посвещава изкачването на връх Лотце именно на него. „Ние имаме щастието да имаме прекрасни родители и семейство. Майка и баща, които винаги са ни подкрепяли, давали са ни свободата да се развиваме като личности, подкрепяли са ни“, казва Димитрова.


Покойният алпинист е бил изключително духовен и вярващ. "С изкачванията си Атанас вярваше, че е по-близо до Бог и Вселената. Беше изключително вярващ“, спомня си сестра му.


Нели Димитрова казва, че Атанас Скатов е имал много мечти и именно те са го движели. „Той имаше готови проекти, които не бяха само негови собствени, а винаги бяха свързани с останалите хора, с човечеството, и винаги със стремежа да направи нещо и за другите. Той се чувстваше като човек, който не живее за себе си, а за останалите.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.