САЩ преговарят споразумение в сферата на сигурността с три тихоокеански държави

https://mreja.bg/novini/sasht-pregovaryat-sporazumenie-v-sferata-na-sigurnostta-s-tri-tihookeanski-darzhavi/87250 Mreja.bg
САЩ преговарят споразумение в сферата на сигурността с три тихоокеански държави


САЩ започнаха преговори за подновяване на споразумение в сферата на сигурността с три тихоокеански държави, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на изявление от днес на американския държавен секретар Майк Помпейо, според когото това ще помогне на Съединените щати да противодействат на засилващото се влияние на Китай в региона.

Трите страни са Микронезия, Маршаловите острови и Палау. По силата на споразумението островните държави получават финансова помощ, предава БТА.

"Днес съм тук, за да уверя, че Съединените щати ще ви помогнат да защитавате суверенитета си, сигурността си, правото си да живеете в свобода и мир. Радостен съм да обявя, че Съединените щати започнаха преговори за удължаване на нашите договорености, които поддържат демокрацията на фона на опитите на Китай да прекрои Тихоокеанския регион", заяви Помпейо в Микронезия.

Помпейо, който е първият американски държавен секретар, посетил Микронезия, направи изявление след среща с лидерите на Микронезия, Маршаловите острови и Палау.

Стратегическата важност на трите тихоокеански държави се увеличи през последните години заради засилващото се влияние на Китай в региона. При визитата си вчера в Сидни американският министър на отбраната Марк Еспър определи действията на Китай в региона като агресивни и дестабилизиращи, отбелязва Ройтерс.

За да подготви почвата за преговорите, американският президент Доналд Тръмп бе домакин през май на среща с лидерите на Микронезия, Маршаловите острови и Палау.

Срокът на споразумението изтича през 2024 г. и забавяне на подновяването му може да доведе до отварянето на евентуална възможност за Пекин.

Китай се превърна в най-големия кредитор на страните от Тихоокеанския регион, въпреки че съюзници на САЩ като Япония, Австралия и Нова Зеландия продължават да предоставят значителни помощи на икономиките на тихоокеанските държави, отбелязва Ройтерс.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.