Само за 10 секунди: Разберете дали сте заразени с COVID-19

https://mreja.bg/novini/samo-za-10-sekundi-razberete-dali-ste-zarazeni-s-covid-19/105229 Mreja.bg
Само за 10 секунди: Разберете дали сте заразени с COVID-19


„Вирус не се спира с паника, а с интелигентност. И със знание, разбира се. Това е най-важното“, казва д-р Лидия Рота Вендер – хематолог и президент на ALT (Асоциация срещу тромбозата и сърдечносъдовите заболявания) в Италия. Ето нейните обяснения:

Коронавирусната инфекция не причинява течащ нос или кашлица с настинка, а суха и груба кашлица – това е най-простото за разграничаване.

Първо вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи между 3 и 4 дни. Вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава около 5 или 6 дни.
Вирусът не издържа на топлина и умира, ако е изложен на температури, по-високи от 26-27 градуса, поради което горещите напитки като инфузии, бульони или просто гореща вода трябва да се консумират обилно през деня.

Коронавирусът е с голям размер (диаметър 400-500 нанометра), така че всеки плат може да го спре, не са необходими специални маски в ежедневния живот. Различно е положението на лекарите и здравните работници, които трябва да използват специално оборудване.

Когато вирусът е попаднал на метални повърхности, оцелява около 12 часа, затова е задължително да се дезинфекцират с алкохолен гел. Вирусът може да живее в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, обикновените детергенти могат да го унищожат. Дрехите да се перат на температура над 30 градуса.

Предаването на вируса обикновено става чрез директна инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира. Измиването на ръцете е от съществено значение. Вирусът оцелява в нашите ръце само 10 мин, но през това време могат да се случат много неща, триене на очите, докосване на носа – и вирусът влиза в гърлото.

Новият коронавирус може да не показва признаци на инфекция много дни и преди тях не е възможно да се знае дали човек е заразен. Но когато се появи температура или кашлица и тогава човек отиде в болницата, белите дробове са с 50% фиброза, вече е късно!

Затова експертите от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин: Вдишайте дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако не започнете да кашляте и нямате задух, това показва, че няма фиброза в белите дробове. Няма и инфекция. Необходимо е в тези критични моменти да се прави тази контрола всяка сутрин в среда с чист въздух.

Всички трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги влажни, никога сухи. Затова трябва да пиете 2-3 глътки вода на всеки 15 минути! Защо? Дори ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха, където стомашните киселини ще го унищожат. Но ако не пиете редовно достатъчно вода, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система, пише Ретро.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.