Събирачи на трюфели готвят протест в Добрич

https://mreja.bg/novini/sabirachi-na-tryufeli-gotvyat-protest-v-dobrich/87402 Mreja.bg
Събирачи на трюфели готвят протест в Добрич


Събирачи на трюфели се събират утре на протест в Добрич. Поводът за недоволството им е забраната за навлизане в горите, която е част от заповедта на областния управител на област Добрич Красивир Кирилов за обявяване на бедствено положение заради африканската чума по свинете. В заповедта, която бе удължена с 30 дни, е записано, че е забранено свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. Заповедта реално обхваща целия период за събиране на трюфели, жалват се хората. Те недоволстват, че е забранен достъпът им до гората, а в същото време не е наложена забрана за дърводобив.

На протеста, който е насрочен за 13.30 часа на паркинга на магазин „Мосю Бриколаж”, се очаква да присъстват над 200 души, като част от тях ще пристигнат от Варна и Русе, съобщи Светлин Неделчев. Ще бъде прочетена протестна нота, която ще бъде връчена на представител на областната администрация. Очаква се към протестите да се присъединят пчелари и ловци. Причината е, че има пчелари, чиито кошери са в гори и в момента нямат достъп до тях. Хората, които се занимават със събиране на трюфели само в Добрич са около 300, в морските общини са по около 30, каза още Неделчев. По думите му след протеста в Добрич, ще последват такива във Варна и Русе.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.