Русия започва тестовете върху хора на ваксина против коронавирус

https://mreja.bg/novini/rusiya-zapochva-testovete-varhu-hora-na-vaksina-protiv-koronavirus/105283 Mreja.bg
Русия започва тестовете върху хора на ваксина против коронавирус


В Русия вече започва тестването върху хора на ваксината против коронавирус. Директорът на голям руски изследователски център съобщи на Путин, лаборатория е в готовост да започне тестовете на експериментални ваксини още през месец юни.


Ринат Максютов, който е начело на държавния център “Вектор”, съобщи по време на съвещание с президента с директорите на главните руски изследователски центрове, че се планира първият етап на тестовете да започне на 29 юни. В него ще участват 180 доброволци.


Максютова заяви, че групите от доброволци вече са сформирани от общо 300 кандидатури. Неговата лаборатория, която се намира недалеч от Новосибирск, е разработила прототипи на ваксини на базата на шест технологични платформи.


В момента се осъществяват тестове върху мишки, зайци и други животни. До края на този месец ще бъде определен най-перспективният прототип на ваксината. До 22 юни ще се провеждат предклинични изследвания, непосредствено преди започване на тестовете с хора. Още през май е възможно да започнат тестовете с хора, ако министерството на здравеопазването разреши.


Ръководителят на лабораторията в Новосибирск подчерта, че тя разполага с технологии за ваксини за други болести, на базата на които е възможно да се създаде ваксина срещу коронавируса.


Той допълни, че са започнали и изследвания на над 30 регистрирани противовирусни препарати за определяне на тяхната активност към коронавируса.


Два препарата са с положителни резултати. Изследванията на други 22  препарата с антивирусна активност трябва да приключат до 10 април.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.