Русия обяви американска неправителствена организация за "нежелана"

https://mreja.bg/novini/rusiya-obyavi-amerikanska-nepravitelstvena-organizaciya-za-nezhelana/86307 Mreja.bg
Русия обяви американска неправителствена организация за "нежелана"


Руските власти съобщиха, че са обявили за "нежелана" организацията "Атлантически съвет на САЩ", специализирана в международните отношения, проправяйки път към забраняването й в Русия, предаде Франс прес. Това става на фона на най-изостреното напрежение между Москва и Вашингтон от Студената война насам, отбелязва АФП.

Установено беше, че дейностите на неправителствената организация представляват заплаха за основите на конституционния ред и сигурността в Русия, заяви главната прокуратура в публикувано снощи комюнике.

Руското министерство на правосъдието беше информирано за тези заключения, за да бъде включен мозъчният тръст в регистъра му на "нежеланите" в Русия организации, уточнява комюникето.

На сайта на американската организация се отбелязва, че "Атлантическият съвет" насърчава "контруктивното лидерство и ангажираност в международните отношения въз основа на централната роля на Атлантическата общност" пред световните предизвикателства.

Мнозина, особено критиците й, смятат организацията за един от най-активните поддръжници на НАТО.

Закон, обнародван през 2015 г. от руския президент Владимир Путин, дава възможност чуждестранни организации, действащи в Русия, да бъдат обявявани за "нежелани". След това, те мога да бъдат и забранени, независимо дали са НПО-та, фондации или предприятия.

Този закон допълва друг, одобрен през 2012 г. и задължаващ организациите, които получават чуждестранно финансиране и развиват "политическа дейност" (доста неясно формулирано понятие), да се регистрират като "чуждестранен агент".

Оттогава множество организации бяха обявени за "нежелани", включително такива, свързани с американския магнат Джордж Сорос или с живеещия в изгнание бивш руски олигарх Михаил Ходорковски. Десетки други са били обявени за "чуждестранни агенти", показват данните на руското министерство на правосъдието.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.