Русия ни се изсмя: Какво злато иска България от нас?

https://mreja.bg/novini/rusiya-ni-se-izsmya-kakvo-zlato-iska-balgariya-ot-nas/108524 Mreja.bg
Русия ни се изсмя: Какво злато иска България от нас?


България няма да получи исканото злато и сребро от Русия, защото срещу тях е получила стойността им в международна валута, пише руското списание "Аргументи и факти". Агенция "Фокус" представя отговора на изданието на въпроса "Какво злато иска България от Русия?" без редакторска намеса:


Правото на България да иска от Русия 22 тона злато и 50 тона сребро беше признато от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Той постанови, че Москва трябва да върне бившите български активи, които СССР изкупи за сметка на външния дълг, на бившия български цар Симеон II (Симеон Борисов Сакскобургготски), който заведе дело.


През 1960 г. Държавната банка на СССР удовлетворява искането на Българската народна банка и погасява западните заеми на тази страна, като купува злато и сребро. Те са платили за тях в конвертируема валута по пазарния курс. През 90-те години на миналия век българите отменят решението за продажба на златните резерви на Съветския съюз, а ЕСПЧ разпорежда българското правителство да приеме закон за реституция на царското имущество, според който благородните метали трябва да бъдат върнати на бившия монарх , който между другото е гражданин на САЩ.


,,Сделката между България и СССР беше в съответствие с международното право'', посочи Валери Абрамов, главен изследовател в Института за изследване на международните икономически отношения на Финансовия университет при правителството на Руската федерация.


Не нашата страна конфискува златото и среброто от царя, а България, и тя ги предава на СССР не просто така, а получавайки стойността им в чуждестранна валута. Искът на бившия цар е легитимен само по отношение на собствеността, която се намира на територията на България, но не и в Русия. Освен това ЕСПЧ няма право да разглежда такива спорове, това не е икономически арбитраж. И накрая, Руската федерация има приоритет на националното законодателство пред международното. Така че България няма да получи злато от нас, заключи Абрамов.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.