Русия и Турция възнамеряват да увеличат стокооборота 4 пъти, до 100 млрд. годишно

https://mreja.bg/novini/rusiya-i-turciya-vaznameryavat-da-uvelichat-stokooborota-4-pati-do-100-mlrd-godishno/86290 Mreja.bg
Русия и Турция възнамеряват да увеличат стокооборота 4 пъти, до 100 млрд. годишно


Стокооборотът между Русия и Турция трябва да достигне в близките години 100 милиарда долара годишно. В 2018 г. той възлезе на 25,4 милиарда долара, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, който ръководи работата на руско-турската междуправителствена комисия в Анталия, предаде ТАСС.

Освен традиционните сфери като селско стопанство, строителство, металургия и енергетика, има потенциал за увеличаване на взаимните инвестиции в отрасли като космоса, фармацевтиката, цифровите технологии, каза Новак.

Русия и Турция се стремят също така да увеличат частта на националните валути в търговията помежду си от сегашните 34 процента. Русия вече е пуснала в оборот в Турция банкова карта "Мир". Сега тя се приема в мрежата на ИЗбанк, но в близко време списъкът на турските банки, които приемат "Мир", ще се разшири и тя ще се ползва в цялата страна, предаде БТА.

Руският министър на енергетиката Александър Новак и турският министър на търговията Рухсар Пекджан са домакини на заседанието в Анткалия на 16-ата междуправителствена комисия за обсъждане на сътрудничеството в различни области.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.