Ромите в Пловдив съзряха страшна конспирация в преброяването

https://mreja.bg/novini/romite-v-plovdiv-sazryaha-strashna-konspiraciya-v-prebroyavaneto/108526 Mreja.bg
Ромите в Пловдив съзряха страшна конспирация в преброяването


Голяма част от тях отказват да се преброят


Ромите от пловдивския квартал „Столипиново“ съзряха страшна конспирация в преброяването.


Много сериозни затруднения срещат преброителите от НСИ в етническите квартали на Пловдив. За това съобщи отговорникът на район „Източен“ за града Десислава Хаджийска пред Traffrc News.„Хората просто отказват да се преброят, понеже са слабо информирани за съществуването на Преброяване 2021. Един от доводите, с които отказват да предоставят личните си данни, е притеснението, че те могат да бъдат използвани не по предназначение“, коментира Хаджийска.

Един от най-често срещания аргумент за отказ се оказва притеснението на етноса, че предоставяйки три имена и ЕГН, те ще бъдат включени в списъци за масова ваксинация срещу COVID-19.

„Голяма част от населението там са неграмотни, срещаме проблем и с това, че много от тях не владеят български език. За да се избегнат инциденти, имаме съдействие от полицията, като патрулка обикаля с преброителите в квартала“, заяви Хаджийска.
 
Друг метод, който от НСИ прилагат, за да се справят с неинформираността е тясната работа с тарторите в махалата и учителите в училищата. Въпреки това все пак се намират недоверчиви хора, които категорично отказват да се преброят и понякога дори проявяват словесна агресия, разказва отговорника за квартала.

„Информираме ги, че това е задължителна процедура и че подлежат на глоба. Някои казват „Хайда да видим какво ще ми вземеш“ , други молят да си оставим координатите, за да ни повикат по-късно за преброяване. Реакциите са много различни, но наистина в кв. „Столипиново“ проблемът е голям“, допълва още Десислава Хаджийска.

В социалните мрежи преброители се налага да публикуват постове, свързани с безопасността на преброяването. Чрез информативни съобщения в групите те апелират местното население да подходи с доверие. От коментарите става ясно, че в действителност голяма част от етноса се смущава от преброяването, което се извършва веднъж на всеки 10 години в страната.

По последни данни  едва 3,2% са преброилите се онлайн жители на квартала, съобщиха още то НСИ. За Пловдив обаче процентът е много положителен, коментира още Хаджийски. 48,2% са тези, които са предпочели електронната система на НСИ, като с тази цифра се нареждаме на челни позиции в страната, пише blitz.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.