Родителите с деца под 14 години трябва да прочетат това

https://mreja.bg/novini/roditelite-s-deca-pod-14-godini-tryabva-da-prochetat-tova/108605 Mreja.bg
Родителите с деца под 14 години трябва да прочетат това


Родителите с деца под 14 години трябва да знаят това

Ако попадате в тази категория, прочетете това - важно е!


Поради въведените противоепидемични ограничения част от родителите ще имат право на финансова помощ. Става въпрос за тези, чиито деца са до 14 години и не посещават училище, детска ясла или градина.


Техните родители ще имат право на месечна помощ, но единствено в случай, че заради тези обстоятелства са били принудени да ползват неплатен отпуск. Мярката се отнася за родителите, които не могат да работят дистанционно, както и за тези, които нямат възможност да ползват платен отпуск. Тя засяга и тези, които не са в болнични. Това става ясно от съобщение на социалното ведомство.


Семействата, които са с едно дете, ще имат право на помощ, равняваща се на 650 лв. Тези, които имат две и повече деца, помощта е в размер на 150% от минимална работна заплата, което означава, че те ще получат 975 лв.


 Размерът на помощта ще бъде различен всеки месец и ще зависи от броя на дните с въведени противоепидемични ограничения в съответното учебно заведение. В случая те не могат да надхвърлят дните на неплатен отпуск, ползван от родителя.
В пълен размер ще се получава помощта, ако онлайн обучението е над 10 работни дни от месеца.Друго условие за помощта е подоходният критерий - средният доход на човек от семейството през месеца на затваряне, трябва да е по-нисък или равен на 975 лв или общ доход до 2925 лв. за семейство с едно дете и 3900 лв. за семейство с 2 деца.


Родителите, които са загубили работата си заради пандемията, но нямат право на обезщетение за безработица или то е под 975 лв., също имат право на помощта.


Тя ще се отпуска и на самоосигуряващи се лица, чиято дейност е възпрепятствана поради въведените ограничения, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.