Родителите на децата под карантина остават без изплатени болнични?

https://mreja.bg/novini/roditelite-na-decata-pod-karantina-ostavat-bez-izplateni-bolnichni/106314 Mreja.bg
Родителите на децата под карантина остават без изплатени болнични?


Родители са в масово неведение заради поставянето под карантина на цели класове и групи в детските градини. Празнота в нормативната уредба оставя въпроса дали всички родители имат право на болнични заради карантината на децата им.


На този фон почти двойно скочи броят на инфектираните у нас за денонощие. Според официалната информация от 15 септември до този петък, 25 септември, броят на лицата под карантина е скочил почти двойно - ако преди 10 дни те са били 3 400 души, сега са 5 400 души.


Оказва се обаче, че много родители настояват карантината да отпадне, а причината е, че не е ясно дали ще могат да взимат болничен, и ако да - колко пъти, в случай че децата им бъдат поставяни няколко пъти в изолация вкъщи през учебната година.  Това стана ясно в рубриката "Чети етикета" на бТВ.


Има риск част от болничните листове на родителите, чиито деца са под карантина, да не бъдат платени от НОИ заради празнота в Наредбата за медицинската експертизa.


Според текстовете на наредбата болничен лист се издава "за гледане на дете, посещаващо детско заведение". Не става ясно обаче в тази дефиниция попадат ли и училищата.


"Детски заведения" не са дефинирани, нито в наредбата, нито в Кодекса за социално осигуряване. Не е забелязана тази празнота в закона“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.


Общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов отбелязва, че заради тази празнота, възможно ли е родителите да не получат изплащане на болничния лист, но това не е по вина на медиците.


В ефира на бТВ социалният заместник-министър Адриана Стоименова обясни, че няма да има ощетени родители. По нейните думи „до дни ще бъде дадена дефиниция на детски заведения от колегите юристи и в момента от МЗ работят в тази посока“.


Родителите са и в недоумение по какви правила точно ще гледат децата си вкъщи и колко пъти могат да вземат болнични.


Стоименова разясни, че те могат да ползват „колкото е необходимо, до 90 дни в годината с едно и също основание според Кодекса за социално осигуряване“.


От Министерството на здравеопазването уточняват, че структурите към МВР трябва да следят дали децата спазват задължителната карантина, предписана от регионалните здравни инспекции.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.