Роден икономист: До часове ще бъдат регистрирани случаи на коронавирус и у нас

https://mreja.bg/novini/roden-ikonomist-do-chasove-shte-badat-registrirani-sluchai-na-koronavirus-i-u-nas/105053 Mreja.bg
Роден икономист: До часове ще бъдат регистрирани случаи на коронавирус и у нас


Димитър Георгиев, който е икономист и борсов брокер, съобщи в ефира на Нова тв нещо повече от притеснително. В предаването "Плюс-минус" той коментира ситуацията в Италия и заяви, че със сигурност инвеститорите са притеснени и изненадани след обявяването на новината, че в страната има заразени от коронавирус.


Само в рамките на два дни избухна сериозна епидемия в Северна Италия. Новината за коронавируса завари инвеститорите неподготвени.


Димитър Георгиев заяви, че заради новата зараза навлизаме в един период на понижаване на икономическия растеж в региони като Италия. Той добави, че се наблюдава рязко забавяне на икономическата активност заради забавени доставки към производителите. 


Заради вируса се наблюдава и намаляване на разходите за туризъм и покупки. Този спад ще окаже своето влияние върху икономическите показатели за идните месеци.


Според експерта, проблемите не са свързани и толкова с коронавируса, колкото от спешната необходимост от реформи.


Той заяви, че до дни, а може би и до часове и в България ще бъдат оповестени първите случаи на коронавирус.


"Със сигурност икономическият ни растеж тогава ще бъде поставен под сериозен стрес'', категоричен е Георгиев.


Той коментира и слабото представяне на еврото, което е свързано с изненадващата епидемилогична обстановка в Италия. Заради настъпилата паника, еврото бележи рекордно ниски стойности спрямо долара. 


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.