Разследващият журналист Васил Иванов направи покъртително разкритие

https://mreja.bg/novini/razsledvashtiyat-zhurnalist-vasil-ivanov-napravi-pokartitelno-razkritie/105711 Mreja.bg
Разследващият журналист Васил Иванов направи покъртително разкритие


Както се изразяват местните хора – управлението там е феодално


Разследващият журналист Васил Иванов направи покъртително разкритие за безобразията, които царят на места.


 


„Кметът Холянов насочва целия финансов ресурс от общината към фирмите на синовете си. Показателен дори фрапиращ пример е доставката на горива и смазочни материали към общината от фирма, която всички знаем, че е поставена фирма. Поставена фирма на сина на кмета”. Това обясни общинският съветник от Ракитово Георги Тупаров, който поиска да разкрие какво се случва в общината.


 


Репортаж за далаверите бе излъчен в рубриката "Разследване" по Нова телевизия.  През 2016 година община Ракитово решава, че ще й трябват горива и смазочни материали на стойност 350 000 лева. Възползвайки се от вратичка в Закона за обществените поръчки, общината не прави конкурс, в който да участват няколко фирми, а се спира на варианта „Пряко договаряне без обявление“. Тоест комисията, назначена от кмета, сама търси и намира фирма, с която да сключи договор и общината да плати на тази фирма 350 000 лева за доставка на горива.


 


По тази схема общината избира фирма „Петро 2016” и подписва договор с нея. А фирма „Петро 2016” е създадена  5  дни преди решението на общината да възложи поръчката точно на нея. Фирмата държи горивото за общината в резервоар на бензиностанцията на големия син на кмета – Щерян Холянов. Собственикът по документи на фирма „Петро” дава банково пълномощно на сина на кмета, с което го упълномощава да се разпорежда самостоятелно и без ограничения с парите в сметката на фирмата.


 


На банковото пълномощно са подписите на собственика по документи на фирма „Петро”, на сина на кмета, както и на банковия служител, присъствал при издаването му. Собственикът по документи на фирмата всъщност е обикновен работник в дърводелския цех на сина на кмета – Стоил Адамов.


 


При опит на журналиста Васил Иванов да разговаря с кмета Костадин Холянов, го открива в кабинета му с трима заместници. В един момент те и вербално, и дори използвайки физическа сила, опитват да прекъснат интервюто. Сина на кмета също бяга от камерата, бяга и работникът Стоил Асамов.  


 


В кабинета на кмета обаче най-яростно с думи и физическа сила се хвърля да го закриля Ангел Кожухаров – заместник-кмет с ресор „Незаконното строителство”. Човекът, който се бори с незаконното строителство в общината и трябва да го премахва. Но той не само, че не го премахва, а самият той строи незаконно сграда с особено големи размери. Това е констатирано от ДНСК, а на кмета Холянов е даден 20-дневен срок да издаде заповед за доброволното й премахване от собственика – заместник-кмета по незаконното строителство.


 


Този срок е изтекъл в деня преди появата на екипа на Васил Иванов, а кметът Холянов все още не я е издал. След тези малки отклонения, показващи нагледно разбиранията на общинското ръководство за истина и морал, се връщаме към действията на кмета Холянов.


 


Според местните хора далаверата за 350 000 лева е само една от аферите на кмета Холянов.  


„Всички бягат, защото всичките знаят в каква каша са и в каква верига са наредени. Тук е феодално управлението. Всичко зависи и се предоставя от кмета само на определени фирми, които са приближени към него – основно на синовете му, дърводобива и дървопреработването. Там също всичките търгове или ако въобще има търгове, защото в последно време няма и търгове, всички търгове се предоставят на двамата сина на кмета.


 


Мога да ви заведа да погледнете с какви количества дървен материал разполага и единият, и другият и да ги съпоставим с останалата обстановка в града. Сами да прецените кой с какъв финансов ресурс разполага. Общинският горски до преди три месеца беше назначен на четири часа в Община Ракитово и на четири часа в една от фирмите на един от синовете на кмета Холянов. Сутрин изпраща от гората дървения материал, след обяд го посреща във фирмите на сина на кмета.  Говорим за търгове с общинска гора и злоупотреба с общинска гора”, обяснява Георги Тупаров, общински съветник в Община Ракитово.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.