Радостна новина за потребителите на газ

https://mreja.bg/novini/radostna-novina-za-potrebitelite-na-gaz/109161 Mreja.bg
Радостна новина за потребителите на газ


На битовите абонати на природен газ ще бъде възстановено 50% от повишението на цената, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на брифинг. Схемата тепърва ще трябва да бъде одобрена от правителството и нотифицирана от Европейската комисия, допълни той.

Предлага се компенсацията да бъде за разликата над утвърдената от КЕВР цена от 48,80 лв. за мегаватчас. „Разчетите на енергийното и финансовото министерство сочат, че за отпускането на компенсации за битовите потребители на газ през първите два месеца на 2022 г. ще са нужни 140 млн. лева. След февруари нуждата от подкрепа вероятно ще намалее – най-голямото потребление е през тези два месеца“, каза още той. На този етап компенсациите за скъпия газ за бита ще се изплащат за декември 2021 г., януари и февруари 2022 г. и ще бъдат в размер на 50% от разликата между определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена през юли – 48,80 лева за мегаватчас, и текущата цена за съответния месец.

„За декември компенсацията ще бъде 26,70 лева за мегаватчас. За януари – 42,31 лева“, уточни още Николов. Структурата и начините за изплащане ще бъдат уточнени, след като се получи одобрение на схемата. Зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова уточни, че в момента се подготвя нотификацията към Брюксел.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.