Радев със съмнения за скрити и неуточнени разходи по сделката за F-16

https://mreja.bg/novini/radev-sas-samneniya-za-skriti-i-neutochneni-razhodi-po-sdelkata-za-f-16/86095 Mreja.bg
Радев със съмнения за скрити и неуточнени разходи по сделката за F-16


Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване на новите самолети от 2,2 млрд. лв. без ДДС при 100% авансово плащане, срок за доставка най-рано 4 г., орязаният пакет въоръжение, оборудване, услуги, при който самолетът остава с ограничени способности.

Това заяви президентът Румен Радев в свое изявление, в което той обясни мотивите си да наложи вето на договора за придобиването на самолетите F-16.

Подписването на договора бе дългоочаквана стъпка, но не може да става за сметка на интересите на гражданите, на достойнството и суверенитета на България, смята държавният глава.

И обясни, че решението на правителството тези международни договори да не са публични задължава депутатите до информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности.

Той предупреди, че става въпрос за "скрити и неуточнени разходи", които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, данъци и такси. И обясни, че изпълнителят може да прави промяна в клаузите на договора по отношение цени, срокове и обем на доставки и услуги без съгласуване с българската страна.

Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения, предупреди Радев. Освен това разходите по придобиване, постигнати включително с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности, допълни той.

Не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на българските ВВС и нашата евроатлантическа принадлежност, допълни Радев.

Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватно и дългосрочно планиране. А в нашия случай, при колосални разходи за България, липсва дори дебат, каза още държавният глава. И попита кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционалните способности на самолетите. Кога ще придобием способности за пълноценна поддръжка тук, в България, без които ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява. Кога ще изградим сложна инфраструктура? Кога ще закупим следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна способност? Кога, как и колко ще платим за всичко това, попита още Радев.

Всички тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и ВМС, без която и самият проект на изтребителите става несъстоятелен, допълни той. И поиска максимална прозрачност и отчетност.

Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на въоръжените сили, не са нито на премиера, нито на правителството, а на гражданите. Затова НС да изпълнява конституционна си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор, призова Радев. Той припомни на депутатите, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. И затова дължали ясни и категорични отговори на хората какви са реалните последствия на сключените договори. Очаквал задълбочени дебати и предприемането на адекватни действия.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.