Радев благодари на Хърватия за помощта за българското малцинство в страната

https://mreja.bg/novini/radev-blagodari-na-harvatiya-za-pomoshtta-za-balgarskoto-malcinstvo-v-stranata/85946 Mreja.bg
Радев благодари на Хърватия за помощта за българското малцинство в страната


България и Хърватия са свързани от приятелство, основано на дълбоки исторически и духовни връзки и българската национална общност в страната има своя значим принос за укрепването и развитието на двустранните отношения. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Загреб с представители на българското национално малцинство в Хърватия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава благодари на хърватската страна за подкрепата, оказвана на нашата общност за съхранение на българския език, обичаи и традиции.

Подкрепата на Хърватия за българските духовни и културни дейци е с традиции от над 150 години, подчерта Румен Радев и припомни приноса на епископ Йосип Щросмайер за издаването през 1861г. на големия труд на братята Димитър и Константин Миладинови от Струга „Български народни песни“, както и отпусканите стипендии за обучение на талантливи български младежи от епохата на Възраждането.

Представителите на българската общност в страната поздравиха президента Радев за активната политика на България за разширяване на партньорството с Хърватия, както и за усилията за създаване на пряка въздушна линия Пекин-София-Загреб, с която ще се насърчат и контактите между бизнеса, туризма, културния и образователния обмен между двете страни.

Представителите на българската общност в Хърватия са наследници на българите-градинари, заселили се в страната в края на XIX и началото на XX век, дейци на културата и изкуството, емигранти от последните години. От есента на т.г. ще започне да функционира и неделно училище в Загреб, в което ще се изучава български език.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.