Пуснаха трета група от косатките, държанив плен в Приморския край

https://mreja.bg/novini/pusnaha-treta-grupa-ot-kosatkite-darzhaniv-plen-v-primorskiya-kray/87381 Mreja.bg
Пуснаха трета група от косатките, държанив плен в Приморския край


Трета група от държаните в плен в Приморския край косатки бе пусната в Охотско море, предаде ТАСС.

"Косатките бяха пуснати в Охотско море - заяви експертът Алексей Смородов. - Пускането им бе осъществено по предварително отработен сценарий. В последния момент учени и треньори се отказаха от използването на клетка."

По-рано бе оповестено, че косатките ще бъдат държани в клетка на 500 метра от брега за реадаптацията им, преди да бъдат пуснати в морето, предаде БТА.

"Имаше риск да бъде загубен контролът над животните, ако косатка се гмурне в морските дълбини, докато е в клетката, и поради някаква причина се обърка - каза специалистът Вячеслав Бизиков. - Затова транспортирахме трите животни с катамаран и ги пуснахме заедно в морето, на 700 метра от брега."

Сега учени, които присъстваха на всички етапи от движението и пускането на животните, следят придвижването им от брега.

През юни започна постепенното транспортиране на животните в района на Шантарските острови за пускането им в естествената им среда. Първата група, включваща две косатки и шест белуги, се отправи към Шантарските острови на 20 юни и на 27 юни бе пусната в морето. Втората група от три косатки бе пусната в морето на 16 юли. Третата група се отправи към Хабаровския край на 1 август.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.