Пулмологът д-р Симидчиев разкри най-голямата драма с COVID-19 у нас

https://mreja.bg/novini/pulmologat-d-r-simidchiev-razkri-nay-golyamata-drama-s-covid-19-u-nas/106374 Mreja.bg
Пулмологът д-р Симидчиев разкри най-голямата драма с COVID-19 у нас


Фокусът е изцяло преместен върху образованието, а риск има и в градския транспорт


Пулмологът д-р Александър Симидчиев разкри коя е най-голямата драма с COVID-19 у нас.


 


Министерството на здравеопазването пусна кратка информация по най-често задаваните от родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19 въпроси.


 


"Опасност за децата ни в училище няма. Проблемът е, че те стават източник на заразата към други рискови групи. Няма нещо, което е драматично", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев в "Денят ON AIR".


 


По думите му драматично е, че фокусът е изцяло преместен върху образованието, а риск има и в градския транспорт, и в нощните заведения.


"Рискът, който трябва да се управлява е възможността заразата да се разпространява чрез децата към останалите части от обществото, а не, че в училище ще стане драма. Дори да се заразят голяма част от тях, коронавирусът не ги засяга сериозно", допълни пулмологът пред Bulgaria ON AIR.


 


Д-р Симидчиев уточни, че шлемовете при учителите не могат да заместят маските.


"Носенето на маски е противоепидемична мярка, която пази общността. Тя не е индивидуална защита. Процесът, който контролираме с маските, е разпространението на инфекцията, а не боледуването", категоричен бе той. 


 


Пулмологът бе категоричен, че много по-важна допълнителна мярка е контролът на родителите, когато едно дете тръгва на училище и че ежедневно трябва да бъдат питани дали имат симптоми. Експертът добави, че децата, които са контактни от първи ред трябва да бъдат карантинирани при установен случай на коронавирус. Родителите им обаче не е нужно да се карантинират и не се спират от работа.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.